27.10.13

Burgery warzywne

Zachciało nam się burgerów, ale chcieliśmy spróbować takich bezmięsnych. Nie kombinowaliśmy z fasolą, cieciorką czy innymi bogatymi w białko produktami. Po prostu połączyliśmy ze sobą trochę warzyw, jako bazę łączącą użyliśmy ryżu, a kiedy okazało się, że nie ma jajka, które tak bardzo by się przydało, bo jednak ryż nie związał tego tak jak myślałam, że zwiąże to kombinowaliśmy dalej. Na szczęście w internecie jest wszystko, łącznie z poradami czym jajko można zastąpić. My dodaliśmy zamiast niego olej i łyżkę mąki. I tak trzeba było być bardzo ostrożnym przy formowaniu, a później obracaniu burgerów, ale grunt, że były takie jakie zaplanowaliśmy. 
Sposoby podania mogą być przeróżne. My wybraliśmy formę z bułką, ale zjedliśmy również bez bułki polane sosem czosnkowym. Jako dodatek była surówka z selera, co do której byłam przekonana, że nienawidzę selera, a jednak jest znośnie i zjadłam wszystko :)



Burgery warzywne

Składniki (na 3 duże burgery):
  • pół torebki białego ryżu
  • 4-5 różyczek brokuła****
  • pół czerwonej papryki****
  • 1 mała marchewka****
  • 1 mała cebulka***
  • olej rzepakowy****
  • mąka pełnoziarnista
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Podczas gotowania ryżu do tego samego garnka włożyć różyczki brokuła i gotować.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, lub również zetrzeć na tarce.  Podobnie cebulę - zetrzeć lub drobno pokroić. 
  3. Ugotowane różyczki brokuła wyjąć z wody i zmiażdżyć widelcem. Połączyć wszystkie warzywa, dodać odcedzony ryż, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. 
  4. Jeżeli konsystencja nie jest dość kleista dodać łyżkę mąki i łyżkę oleju. Wymieszać.
  5. Z masy formować burgery; okrągłe lub innego kształtu. Opruszyć w obu stron mąką i kłaść na rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oleju. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Uważać przy przewracaniu, moje były bardzo delikatne.
  6. Podawać w bułce z sałatą, pomidorem, serem i sosem czosnkowym, lub jako dodatek do obiadu.


17 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda!
    Najchętniej bym go wchłonęła z taką bułą. Pięknie kolorowy, taki wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne! Narobiłaś mi smaka na takie burgery <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne burgery dla mnie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonała alternatywa dla ciężkiego burgera z mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm zjadłabym takiego burgera! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rozpłynęłam się.. tak zdrowo, pięknie i smacznie już dawno nie widziałam! <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym zjadła takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdybym kiedyś skusiła się na burgera, na pewno w takiej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowo wygląda, więc musi być dobre! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeju przepis cudowny!! Jutro robię na II śniadanie taki burger...ale bajer!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy10/31/2013

    Omniam... Jestem wegetarianka wiec jestem szalenie ucieszona ze nie ma w tym miesa, bo wygladaja pyyyyysznie! Jutro na pewno bede je miala na kolacje!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  12. o ja! ale mi narobiłaś smaku !

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i... jakie zdrowe! :) A olej rzepakowy do smażenia najzdrowszy - nie przypala się tak szybko jak inne oleje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja już wiem co będę miała w tygodniu na obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP