24.12.13

lekka i prosta kapusta z grzybami

Propozycja dość świąteczna. Chociaż jak widać można wykorzystać ją na co dzień; jako dodatek do ziemniaków. Równie wspaniale sprawdzi się jako farsz do pasztecików czy krokietów z barszczem. W tamtym tygodniu była na obiad, dziś na wigilijnym stole była dodatkiem do karpia. 


Kapusta z grzybami

Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • garść mrożonych grzybów
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:
  1. Kapustę odsączyć ze słonej wody i zagotować, żeby zmiękła. 
  2. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. 
  3. Pieczarki i grzyby umyć i drobno pokroić. Wrzucić na patelnię kiedy cebula się zarumieni. 
  4. Kapustę kiedy zmięknie dodać do grzybów na patelnię, wymieszać. 
  5. Przyprawić solą i dość obficie pieprzem. Trzymać na ogniu aż woda z kapusty wyparuje. Na koniec skropić olejem i wymieszać. 


4 komentarze:

  1. mniam! Nie wiem, czy dodatek grzybów czyni ją lekką, ale i tak jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką wege kapustę lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo! Ja właśnie wczoraj robiłam sobie taką, a z tej, która mi została stworzyłam... kapuśniak :) Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP