19.2.14

Carpacio z buraków

Bywa tak, że kupię jakieś warzywo a nawet i owoc i czekam aż nadejdą jego lepsze dni. Z przykrością muszę stwierdzić, że nie zawsze te dobre dni nadchodzą i wtedy wyrzucam to co kupiłam (sic!). Na całe szczęście buraki doczekały tych lepszych dni i zjedliśmy carpacio z buraków (a i bez klasycznej suróweczki z tartych buraków się nie obeszło). 
Tymczasem prosty pomysł, szybkie wykonanie i fantastyczny smak dla miłośników buraków. 



Carpacio z buraków

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 nieduże buraki
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 garści postrzępionej sałaty lodowej
  • garść orzechów nerkowca

Przygotowanie:
  1. Buraki ugotować. Następnie ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w cieniutkie talarki.
  2. Do miseczki wycisnąć pomarańczę i cytrynę, dodać miód i wymieszać. 
  3. Na talerzu ułożyć sałatę lodową, talarki buraka. Skropić sokiem z cytrusów, posypać rozdrobnionymi orzechami i na koniec zetrzeć trochę skórki z pomarańczy.

9 komentarzy:

  1. nie miałam okazji jeść ani jedne wersji carpacio, a żałuję bardzo! :(
    Wygląda bombowo, jestem miłośnikiem buraków pod każdą postacią, nawet te prosto ugotowane i obrane są pyszne, więc i tym pewnie byłabym zachwycona.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham buraki i ten przepis jest świetny. Muszę z niego skorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie słyszałam o tym,wydaje się smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo tak buraki! Pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio bardzo częste u mnie w domu, bo mój narzeczony je lubi, a nie jada dużo warzyw, więc korzystam z każdej okazji, by wepchnąć w niego witaminy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda - nie jadłem jeszcze nigdy

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę Ci powiedzieć, że to plus posiadania gryzonia - nasz zje prawie wszystkie owoce i warzywa jakie dostanie, więc nic się nie zmarnuje:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam buraki podane w ten sposób. Jakie to szczęście, że tym razem, u Ciebie, doczekały lepszych dni.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP