14.4.14

Ryż z warzywami i klopsikami

Ryż ma to do siebie, że tworzy niesamowite kompozycje niemal ze wszystkim. Chyba wszyscy uwielbiają ryż z kurczakiem, albo ryż z warzywami (pozostaje jeszcze opcja z kurczakiem i warzywami). Tutaj też sprawa nie jest oczywista, każdy dodaje te warzywa, które lubi najbardziej i ma zapewniony najpyszniejszy na świecie obiad. Tak wygląda jedna z moich ulubionych ryżowych kompozycji. Równie dobrze smakuje na zimno, więc śmiało można zabrać do pracy.



Ryż z warzywami i klopsikami

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 woreczek ryżu parabolicznego
  • 250 g mięsa mielonego
  • pół dużej, czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić.
  2. Mięso przyprawić solą i pieprzem i formować małe kuleczki, dobrze ugniatając, żeby się nie rozpadały. 
  3. Na głębokiej, rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w dużą kostkę; posolić.
  4. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać kulki z mięsa. Od czasu do czasu przemieszać. Kiedy kulki po bokach nie będą już czerwone (surowe) dodać pokrojoną w paski paprykę, smażyć, czasami przemieszać. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. 
  5. Chwilkę przed zdjęciem z ognia dodać na patelnię ryż i wymieszać.


6 komentarzy:

  1. mmm.. też uwielbiam ryż, można go łączyć dosłownie ze wszystkim! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama często robiła mi takie obiady już kiedy byłam mała. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo,bardzo w moim guście:)lubię takie jedzonka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, coś dla mnie, zdecydowanie;) kuleczki mięsne uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. te klopsiki wyglądają przesłodko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię ryż za to, że można go łączyć praktycznie ze wszystkim, no może np. nie z bigosem, tam go akurat nie widzę, ale z klopsikami jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP