26.4.14

Wilgotna babka z ajerkoniakiem

Czas babek się skończył, ale nie mogę nie pokazać Wam tej wspaniałości. Jedyne ciasto, które skończyło się razem ze świętami, bo każdy sięgał po kawałeczek i ciągle było mało. Wspaniale wilgotne i ciężkie z domieszką ajerkoniaku. Mogłabym jeść codziennie. Chociaż babka nie ma w sobie nic z lekkości :)
Przepis mam od mamy, a mama ma z jakiegoś czasopisma. Niestety nie wiem jakiego.


Wilgotna babka z ajerkoniakiem

Składniki:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 ml oleju
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy mielonej

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać olej i ajerkoniak - wymieszać.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy z żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wmieszać. 
  3. 1/3 masy oddzielić i wymieszać z kakao i kawą.
  4. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Na dno wlać 1/2 objętości jasnego ciasta, wlać ciemne ciasto, a na to resztę jasnego. Poruszać formą, aby kolory się lekko zmieszały. 
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

11 komentarzy:

  1. z adwokatem i ja muszę spróbować! :D taaak mnie kusi <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Z adwokatem musi być przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z adwokatem? o nieeee, musze ją zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy4/26/2014

    Witam serdecznie i poświątecznie. Patrzę, patrzę i nadziwić się nie mogę. Baba z adwocatem. Proszę mi tylko powiedzieć, na jakiej wysokości piekarnika piekła Pani babkę. Wiem, że adwokat lubi się przypalać. Rozumiem, że góra - dół.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie ciasta pieczemy na środkowej "półce" piekarnika. Najpierw jest sam dół, później góra i dół. Ale to dlatego, że taki mamy niefortunny, nierównomiernie rozgrzewający się piekarnik. Problem z nim też jest taki, że zawsze trzeba w nim trzymać ciasta dłużej niż wymaga tego przepis. Natomiast czas podany w przepisie - 45 minut wzięłam z przepisu, z którego korzystałam. Więc dobry piekarnik w tyle powinien babkę upiec i jak najbardziej od razu góra-dół.

      Usuń
  5. matko, wieki nie jadłam takiej babki, pewnie dlatego, że mam dwie lewe łapy do wypieków, a jak już coś robię, to byle proste było ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy8/17/2014

    Dlaczego ta babka szybko się rumieni (już po 5-10 minutach) i w konsekwencji przypala. Tak było u mnie w czasie pieczenia.
    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia, może to kwestia piekarnika, może za wysoko ją dałaś. Ja nie miałam takiego problemu.

      Usuń
  7. A zamiast oleju może być masło?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP