24.5.14

Kuskus z chipsami warzywnymi smażonymi na oleju rzepakowym

Sałatki to czasami idealne rozwiązanie na obiad. Zwłaszcza w tak ciepły dzień jak wczoraj. Co prawda przy dobrej organizacji pracy własnej istnieje możliwość zjedzenia tej, konkretnej sałatki na ciepło, ale ja nie posiadłam takich zdolności - czasami jestem mało przewidująca. 
Sałatka (wliczając sól) jest 6 składnikowa - tym bardziej zachęcam do wypróbowania. A chipsy ze szpinaku są REWELACYJNE. Oczywiście pomysł na takie serwowanie szpinaku zaczerpnęłam od mojego ukochanego :)

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego już od dawna używam go w swojej kuchni, odkładając w kąt oliwę z oliwek. 





Kuskus z chipsami warzywnymi smażonymi na oleju rzepakowym

Składniki (na 1 porcję):
  • pół szklanki suchego kuskusu
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 jajko
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • olej rzepakowy
  • sól

Przygotowanie:
  1. Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jajko ugotować na pół twardo lub na miękko. 
  3. Na patelni rozgrzać olej (użyć tyle aby przykrył całą powierzchnię naczynia), następnie poukładać liście szpinaku - nie wrzucać wszystkich razem żeby się nie skleiły - oraz rzodkiewki pokrojone w krążki. 
  4. Po chwili przewrócić warzywa na drugą stronę i chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć na ręcznik papierowy i delikatnie odsączyć z nadmiaru oleju i oprószyć solą.
  5. Warzywa dodać do miseczki z kuskusem razem z jajkiem przekrojonym na pół. 



Czas na szpinak 4!

4 komentarze:

  1. chipsy ze szpinaka-ooo! :D
    wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny posiłek na mój spory niedobór żelaza!
    Dzięki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. szpinakowe chipsy :D wow!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tak podanym szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP