13.6.14

Chłodnik z cukinii

Chłodniki, chłodniki. Nie będę ukrywała, że najpyszniejszy jaki jadłam był ogórkowy i zrobił go mój ukochany. Czosnku miał w sobie co nie miara, ale był pyszny. Obok ogórkowego równie popularny jest chłodnik z botwinki. Jednak dziś nie będzie ani tego z ogórka, ani z botwinki. Ale równie smaczny i lekki chłodnik z cukinii



Chłodnik z cukinii

Składniki (na 2 małe porcje):
  • 150 g cukinii bez skóry
  • 200-220 ml wody
  • 200 ml maślanki
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 2 rzodkiewki

Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych okach. Zalać zimną wodą, lekko posolić i gotować ok 5-7 minut bez przykrycia. Ostudzić.
  2. Dolać maślanki, zetrzeć ząbek czosnku, popieprzyć, wymieszać i schłodzić w lodówce.
  3. Przed podaniem można zetrzeć do zupy rzodkiewkę. 




Wegetariański obiad III

10 komentarzy:

  1. Lekko, orzeźwiająco - idealnie :) Muszę przygotować taki chłodnik, bo czuję, że będę go jadła baaardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej lubię ogórkowy, z cukinią jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam,ale chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo, nie jadłam, będą upały, chętnie spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o świetny pomysł takiego chłodnika jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczę, ja w ogóle w tym roku nie jadłam :/ Czas nadrobić zaległości. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodałam do zakładek, żebym nie zapomniała zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o, takiego nie jadłam, no proszę. ciekaweeee jak smakuje, a jak jestem ciekawa, czyli muszę zrobić, dzięki za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP