6.6.14

Placki kalafiorowe

Od dłuższego czasu kiedy otwierałam lodówkę mój wzrok zatrzymywał się na kalafiorze, który leżał na półce. Jednak za każdym razem sięgałam po coś innego, aż w końcu przyszła jego kolej. W końcu, bo życie jego chyliło się ku upadkowi. Jedynym minusem poniższego przepisu jest to, że nie zważyłam kalafiora. Biję się w pierś, mea culpa. Więc jeżeli będziecie dodawać mąkę to musi być jej tyle, aby masa nie była zbyt płynna. 



Placki kalafiorowe

Składniki (na 8 sztuk):
  • mały kalafior
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • pół małego pęczka natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść dokładnie widelcem.
  2. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz - wymieszać.
  3. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Można oprószyć jeszcze mąką. 
  4. Smażyć z obu stron do zrumienienia. 
  5. Podawać z sosem czosnkowym -pół małego jogurtu naturalnego wymieszać z startym ząbkiem czosnku.

11 komentarzy:

  1. Lubię kalafiora pod każdą postacią, takie placuszki na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są przesmaczne,z kalafiora można dużo wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam smaka ostatnio na takie kalafiorowe lub brokułowe placki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam, chętnie bym spróbowała - ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem co jutro zrobię na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7/01/2015

    Super bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy7/30/2015

    Ile wychodzi placuszków z tych proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisane w przepisie - 8 sztuk.

      Usuń
  8. Anonimowy11/21/2016

    pyszne, ja zrobilam te placuszki jako takie kotleciki do puree pychotka.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP