12.7.15

Crumble truskawkowe

Nie wiem jak u Was ale u mnie truskawki dalej w cenie. Utrzymują się na stałym poziomie niczym na rynku samochodów BMKI. Najtaniej udało mi się kupić za 6,50/kg. Nie znaczy to jednak, że z ich zrezygnuję, wręcz przeciwnie - staram się coś z nich tworzyć, a nie wyjadać z miseczki solo. Tak powstał ten prosty deser. Pieczone truskawki z migdałami i kruszonką. Na zimno tak samo wyśmienite jak na ciepło. 



Crumble truskawkowe

Składniki (na foremkę 22 x 12)::
  • 700 g truskawek bez szypułek
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • opcjonalnie cukier
na kruszonkę:
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 25 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 spora łyżka jogurtu naturalnego gęstego

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki dodać cukier, pokrojone w drobne kawałki masło i jogurt; wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Wyrabiać rękoma lub robotem.
  2. Kulkę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
  3. Truskawki przekroić na połówki i wyłożyć na foremkę. Posypać migdałami i ewentualnie cukrem.
  4. Kulkę ciasta wyjąć z lodówki i urywając małe kawałki rozrzucać je na truskawki.
  5. Piec ok 30-40 min w temperaturze 180 stopni


9 komentarzy:

  1. Kocham! Letni deser, który jest u mnie obowiązkiem ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. grrrrrrrrrr chyba się zaślinię! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystam przepis do swojej restauracji! Cudownie. Dziekuje Ci pięknie!

      Usuń
  3. Na ciepło z lodami, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealnie dla mnie <3 kruszonka poza tym jest najukochańsza:d

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam crumle truskawkowe.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP