27.8.15

Pralinki twarogowe

Ślub za nami, dlatego też zniknęłam bo natłok obowiązków był coraz większy. Wybór sukni to pikuś, w porównaniu z całą resztą - organizowanie transportu, kolory dodatków, kwiaty, bukiety, a w końcu tort. Rok temu miałam nawet pomysł, że sama go sobie upiekę - jak się cieszę, że zrezygnowałam z tego pomysłu i zaoszczędziłam sobie kolejnego stresu. Szczerze mówiąc nie przepadam za tego typu deserami, ale jak tu inaczej świętować wielkie uroczystości jak nie tortem i szampanem. Przy okazji i jedno i drugie bywa naprawdę drogie - zobaczcie 5 najdroższych tortów na świecie. Dlatego na co dzień mniejsze święta proponuję uczcić czymś mniejszym a równie pysznym. 
Pralinki twarogowe to świetna, szybka alternatywa, w której możemy kontrolować kaloryczność. Białą czekoladę można zastąpić gorzką, albo obtoczyć kulki w kakao. 




Pralinki twarogowe

Składniki (na ok 15 szt)
  • 250 g tłustego twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 1-1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 białe czekolady +barwniki

Przygotowanie:
  1. W misce umieścić twaróg, dodać mleko i cukier - wymieszać najlepiej widelcem, rozgniatając przy tym twaróg. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
  2. Z masy formować kuleczki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Po tym czasie roztopić czekoladę z odrobiną mleka. Kulki obtaczać w czekoladzie, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 





5 komentarzy:

  1. Ale fajnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie cierpię białej czekolady :) Dostaniemy sesję w suknii :)?

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę! Też zrobiłam kuleczki z twarogu, ale nie są takie kolorowe jak Twoje. :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP