22.11.15

faszerowane ziemniaki

Biję się w pierś, że nie zaglądałam tutaj przez tak długi czas. Z drugiej strony aż dziw bierze, że od ostatniego wpisu minęły niemal 3 miesiące. W tym okresie nieszczególnie zwracałam uwagę na to co jem. Nie znaczy to, że zawsze to było śmieciowe jedzenie (chociaż na pewno było dużo słodyczy), po prostu 1) nie nadawało się to na bloga 2) nie zapisałam proporcji i składników 3) nie miałam czasu na stylizację i robienie zdjęć. 
Teraz od ok. miesiąca mieszkam w Niemczech. Aklimatyzuję się i zbieram w sobie żeby powrócić do regularnych wpisów. Nie mam tutaj swoich kolorowych miseczek, pięknych kubków, ściereczek. Nie wzięłam innych dodatków do zdjęć a nawet zapomniałam blendera. Na szczęście wzięłam aparat i kabel usb. Muszę pomyśleć nad potrawami, możliwie jak najprostszymi a później pomyśleć jak to ująć na zdjęciu żeby nie wyglądało źle. 
Dziś mam dla Was przepis na faszerowane ziemniaki, które robiliśmy jeszcze w Krakowie. 



Faszerowane ziemniaki

Składniki (na 2 porcje):
  • 7 niedużych ziemniaków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • mała garść posiekanej natki 
  • 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Kiedy lekko przestygną przekroić na połówki i wydrążyć środek - nie wyrzucać! - zostawiając w środku i po bokach lekką warstwę miąższu (jak na zdjęciach).
  2. Wydrążone połówki przypiec na patelni (żeby zarumienić brzegi) z odrobiną oleju - można pominąć ten punkt.
  3. Podsmażyć również lekko plastry szynki, następnie pokroić na małe kawałeczki
  4. Do wydrążonego miąższu dodać jogurt, szynkę, natkę i przyprawy - wymieszać.
  5. Farsz nakładać do wydrążonych ziemniaków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200* ok  15-20 minut



9 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł, chętnie wypróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne zdjęcia i pomysł na ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemniaki to ja wciągnę w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie! :) chyba się skuszę na dziś na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. Awww muszę to wypróbować! Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. już drugi przepis taki widzę! :) pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię tak podane ziemniaki, choć wieki takich sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy2/16/2017

    Mój mąż bardzo zachwalał - to znaczy, że są naprawdę pyszne! Dodałąm mu trochę żółtego sera, sobie mozarelli :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP