13.2.16

Zdrowy deser z chia

W mojej niemal nadmorskiej częsci Niemiec pogoda bywa bardzo zmienna. W poniedziałek widzieliśmy przebiśniegi i kwitnące krokusy, we wtorek padał deszcz, w środę nam ranem zrobiło się biało od śniegu, a w piątek świeciło piękne słoneczko. Taka zmiennośc aury nie wpływa na ludzi pozytywnie, dlatego kolory, dużo kolorów i słońce musimy sobie dostarczać w jedzeniu. A kiedy jeszcze prócz kolorów, jedzenie ma cudowny smak i jest lekkie, pozostaje tylko zajadać się z przyjemnością. Jedną z tych słonecznych propozycji jest deser z chia. Wiem, że chia święciła swoje triumfy już jakiś czas temu, jednak jej cena mnie nie zachęcała. Dlatego u mnie popularny deser z chia pojawia się z lekkim poślizgiem




Zdrowy deser z chia

Składniki (2 porcje/ 175 ml każda szklanka):
  • 200 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki ziaren chia
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • dowolne owoce - u mnie marakuja i borówki

Przygotowanie:
  1. Mleko wlać do garnka, dodać ziarna chia i odstawić na jakiś czas (ok pół godziny). 
  2. Następnie dodać miód i aromat, podgrzać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. 
  3. Dodać jogurt naturalny i wymieszać. Masę, która nie będzie zbyt gęsta przełożyć do szklanek/pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin (można również przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce). 
  4. Przed podaniem udekorować ulubionymi owocami



7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam marakuii, ale to wygląda tak apetycznie, że muszę jej spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie :) Sama bardzo lubię chia, choć bardziej na śniadanie niż na deser, ale i tak pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie kupic Chia, tyle świetnych przepisów z nim widzałąm.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda boooosko! Poproszę o jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam nasion chia, ale chyba jutro skuszę sie i je kupie! :) przepis brzmi pysznie http://laurahealthycooking.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP