18.4.16

Nadziewana papryka z mięsem

Nadziewane papryki, podobnie jak nadziewane cukinie to niemal klasyka. Więc dziś bardzo klasycznie. Papryki z nadzieniem ryżowo-mięsno-warzywnym. Dla tych, którzy są bezmięsni mam archiwalny (bardzo archiwalny) przepis, na paprykę nadziewaną kaszą jaglaną KLIK



Nadziewana papryka z mięsem

Składniki (na 3 porcje):
  • 3 papryki
  • torebka ryżu
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • pół małej cukinii
  • 6 małych pieczarek
  • trochę fety, camemberta
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie
  2. Z papryk odciąć "kapelusze", wydrążyć środek.
  3. Patelnię rozgrzać, roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, posolić i zeszklić. Dodać pokrojone drobno pieczarki i cukinię. 
  4. Kiedy warzywa zmiękna dodać mięso mielone, trzymać na ogniu aż mięso nie będzie surowe (od czasu do czasu przemieszać). Na koniec dodać pokruszoną fetę, posiekaną natkę, sól, pieprz i ugotowany, odcedzony ryż, wymieszać i potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu.
  5. Farsz nakładać do papryk i piec w piekarniku około 30-40 minut (papryki powinny być miękkie) Na 2-3 minuty przed wyjęciem papyk na górę położyć plasterki camemberta

3 komentarze:

  1. O kurcze, ale pyszności *.* wersji z camembertem jeszcze nie widziałam :O z chęcią spróbuję!

    zapraszam również do mnie: mylittlediet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. paprykę z mięskiem chętnie bym zjadła ale nie kupujemy mięsa mielonego a blender którym mieliliśmy całe kawałki mięsa niestety nam niedawno padł- ale z drugiej strony mi duużo bardziej podoba się ten przepis z jaglanką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP