9.6.16

Ciastka daktylowo-orzechowe

Te ciastka są inne niż wszystkie, które do tej pory robiłam. Wiedziałam, że chcę zrobić ciastka bardzo kruche, ale przy tym dość tłuste bo wtedy kruchość ma rację bytu. Stąd w ciastkach prym wiodą przede wszystkim mielone orzechy. Masa nie dawała dużych nadziei, ale ryzyko się opłaciło. Są naprawdę godne polecenia! Mocno orzechowe, kruche, z wyglądu jak kokosanki, ale tylko z wyglądu. 
WSKAZÓWKI: Masa po połączeniu wszystkich składników jest dość klejąca i ciężko formować jakikolwiek kształt, dlatego najlepiej nakładać łyżką na papier i w takiej formie zostawić. Wtedy ciastka po upieczeniu będą przypominał z wyglądu kokosanki.



Ciastka daktylowo-orzechowe

Składniki (8 sztuk):
  • 50 g suszonych daktyli - 8 sztuk
  • 70 g mielonych orzechów laskowych/włoskich
  • 40 g mąki orkiszowej
  • 35 g masła klarowanego - roztopić
  • 40 g słonecznika
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 160*
  2. Daktyle zalać gorącą wodą. 
  3. Połączyć ze sobą pozostałe składniki (prócz słonecznika). Dodać odsączone z wody daktyle i wszystko dokładnie zblendować. Dodać słonecznik i wymieszać. Masa będzie bardzo kleista.
  4. Łyżką nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25 minut, do zrumienienia.

5 komentarzy:

  1. bardzo bardzo kuszące- fajny zdrowy skład- spróbuję zrobić i dorzucić mąki kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie są piękne:) ale patrząc na skład wiem, po prostu wiem, ze musiały wyjść przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy7/16/2016

    A wyjdą z olejem kokosowym zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście. masło klarowane i olej kokosowy można stosować zamiennie :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP