9.12.16

Babeczki z burakiem

Ugotowałam za dużo buraczków na obiad. Zostało kilka sztuk, te kilka sztuk najpierw przeleżakowało w lodówce. W tym czasie szukałam, zastanawiałam się co z nimi począć. Myślałam o ciasteczkach, ale później stwierdziłam, że dawno nie jadłam babeczek. Tak więc zrobiłam babeczki. Oczywiście odchudzone. Ograniczony w nich tłuszcz sprawia, że babeczki są trochę suche, dlatego proponuję przyozdobić je dobrym, lekkim kremem. Ja tego nie zrobiłam, dlatego, że babeczki zabierałam do pracy, a z kremem u góry to zawsze problem. Druga sprawa, że w sumie nie mam sprzętu do ozdabiania babeczek kremem, a tak napaćkać na górę to można, ale nie kiedy babeczki mają wylądować w internetach :) Dlatego ja jadłam je w towarzystwie truskawkowego dżemu. Pyszne!

WSKAZÓWKA: Buraczki należy ugotować, ostudzić, obrać, a następnie zetrzeć na tarce na grubych albo małych oczkach- do wyboru.

Babeczki buraczane

Składniki (na 6 sztuk):
  • 1 szklanka - 140 g mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki - 80 g mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki - 90 g tartych, ugotowanych buraczków (1 średni burak)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 3-4 spore łyżki - 125 g musu jabłkowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • spora garść czekoladowych groszków
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. W misce wymieszać ze sobą suche składniki (oba rodzaje mąk i czekoladowe groszki). 
  3. W osobnej misce zmiksować ze sobą resztę składników. 
  4. Do mokrych dodać suche składniki i wymieszać do połączenia się składników
  5. Masę przełożyć do foremek na muffinki/ Babeczki nie rosną więc uzupełnić prawie całe foremki. 
  6. Piec około 30 minut, do suchego patyczka


2 komentarze:

  1. W ogóle nie widac w tym buraka, a jednak! Smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP