19.12.16

Migdałowe pierniczki

Podziwiam wszystkie blogerki, które długo, długo przed świętami prezentują propozycje świątecznych wypieków i innych smakołyków. Zawsze się zastanawiam czy te rzeczy są zjadane czy czekają do świąt. Bo o ile z pierniczkami nie ma tego problemu; często im dłużej czekają z pudełku tym na lepsze im wychodzi, to z innymi ciastami czy krokiecikami i pasztecikami już inna sprawa. Ja mogę sobie pogratulować, że udało mi się zrobić 3 rodzaje ciasteczek na tyle szybko, że zdążę dodać je na bloga jeszcze przed wigilią. Liczę też, że dodam piernik, trzymam za siebie kciuki. Całą resztę typowo świątecznych wypieków już sobe daruję. Może za 3 lata będę w stanie opierając się na przepisach z 5 lat wstecz przygotować zestawienie 20 bożonarodzeniowych przepisów :) 
Tymczasem zapraszam na migdałowe pierniczki. Nie należą do miękkich zaraz po upieczeniu, ale są idealnym dodatkiem do kawki i wyglądają przeuroczo. Zamknięte kilka dni w pudełku powinny nieco zmięknąć.
Źródłem przepisu są mojewypieki.com, ja podaję składniki z moimi modyfikacjami.

Migdałowe pierniczki
źródło: mojewypieki.com

Składniki (około 3 blachy ciastek):
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mielonych migdałów
  • 70 g brązowego cukru
  • 3-4 spore łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • obrane migdały do dekoracji
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
  1. W rondelku umieścić masło, kakao, miód i cukier. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przestudzić.
  2. W misce wymieszać ze sobą mąkę, mielone migdały i przyprawę do piernika. 
  3. Do suchych składników wbić jajko, dodać przestudzoną masę cukrową i wymieszać robotem do połączenia się składników lub wyrobić ciasto ręcznie.
  4. Rozwałkowywać partiami, podsypywać mąką aby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. Wykrawać dowolne kształty. W środek ciastka wetknąć obranego migdała. 
  5. Jajko roztrzepać z mlekiem i smarować pierniczki przed włożeniem do pieca
  6. Piec w 180* około 10-12 minut



3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie się prezentują, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten kształt gwiazdek przypomina mi dzieciństwo, bo moja mama zawsze takie piekła :) <3

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP