14.7.17

Cukiniowe, kruche ciasteczka

Skoro można piec cukiniowe ciasta, można też robić cukiniowe ciasteczka. Dzięki zastąpieniu znacznej ilości mąki płatkami i otrębami owsianymi ciasteczka są bardzo kruche. Można jeść solo, albo jako markizy przełożyć dżemem, powidłami lub jak u mnie musem kokosowym. Jako markizy chyba są nawet lepsze, bo te jako pierwsze zniknęły z talerza. 
Weekend już za rogiem, do kawy na tarasie (o ile pogoda u Was nie deszczowa) będą w sam raz!

Cukiniowe, kruche ciasteczka

Składniki (na 2 blachy małych, pojedynczych serduszek):
  • 100 g cukini
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 40 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g drobnego cukru
  • 110 g zimnego masła
  • opcjonalnie: dżem, powidła, mus
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych okach. Odcisnąć nadmiar wody.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, otręby, cukier. Dodać startą cukinię i pokorojone na kawałki masło. Wyrobić ciasto rękoma lub mikserem. Zawinąć w folię i wsadzić do zamrażarki na pół godziny.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180*
  4. Ciasto wyjąć, stolnicę mocno podsypać mąką. Ciasto podzielić na 2-3 części i każdą z nich rozwałkowywać, wykrawając ciasteczka (jeżeli ciasto będzie lepiło się mocno do wałka, można rozwałkowywać je między dwoma płatami folii spożywczej). 
  5. Piec około 15 minut, do zrumienienia. Wystudzić. Zimne ciasteczka przełożyć dżemem, lub zjadać solo. 


2 komentarze:

  1. Cudnie wyglądają, muszę je zrobić bo jestem ciekawa ich smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP