2.7.17

Krakersy z ciecierzycy

W Niemczech razem z wakacjami zaczęła się brzydka pogoda. Już w tamten weekend mieliśmy zaplanowaną wycieczkę rowerową i opalanie nad jeziorem, a tymczasem kończy się kolejny deszczowy weekend. Rower stoi w piwnicy jak stał, a jeziora na oczy nie widziałam. Wszystko wygląda tak, że nawet mój pies ledwo wyjdzie na siku już chce wracać do domu, bo wiecie to panicz jest, spadające na niego krople deszczu bardzo mu przeszkadzają, a czasami mam wrażenie, że go po prostu bolą. Co można robić w taką pogodę ? najlepiej to zaopatrzyć się w przekąski, opatulić kołdrą i oglądać film za filmem. A skoro już jesteśmy przy przekąskach to mam coś zaskakującego - krakersy z ciecierzycy. Opcja bez laktozy, bez nabiału, bez jajek. Smak zależy od Was, a w zasadzie od przypraw jakie użyjecie. 


Krakersy z ciecierzycy
źródło: doradcasmaku.pl

Składniki (1 blacha krakersów):
  • 125 g suchej ciecierzycy
  • pół szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • dowolne przyprawy - u mnie słodka papryka
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zalać wodą, w takiej ilości żeby tylko ją przykryła i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie przepłukać i gotować około 45 mnut, do miękkości.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i dokładnie zblendować. Dodać pozostałe składniki, wymieszać wyrabiając ciasto. Uformować kulkę, owinąc w folię i schować do lodówki na 30-60 minut. 
  4. Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na 2/3 części. Każdą z części rozwałkowywać cienko między dwoma płatami folii spożywczej. Szklanką wykrawać krakersy i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piec około 10-15 minut, do zrumienienia. 


3 komentarze:

  1. Anonimowy7/02/2017

    Jaką ilość ciecierzycy powinnam dodać jeśli używam już ugotowanej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Zaraz się za nie zabieram. :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie zważyłam ciecierzycy po ugotowaniu.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP