20.9.17

Uniwersalne kruche ciasto z niskim indeksem.

Od trzech tygodni sprawdzam na sobie działanie diety o niskim indeksie glikemicznym. To co mogę o niej powiedzieć to na pewno to, że w końcu mnie nie wzdyma, ale włączyłam do swojego menu mleko bez laktozy, więc nie wiem czemu bardziej zawdzięczam brak wydętego brzucha - diecie czy odstawieniu laktozy. Schudłam w tym czasie 2,5 kg, w zasadzie to tyle ubyło mi w ciągu dwóch tygodni i od tej pory waga znów stoi. Okej, zjadłam w tym czasie zdecydowanie więcej winogron niż powinnam, dwa razy na obiad zjadłam gotowane w mundurkach ziemniaki, raz arbuza i... więcej grzechów nie pamiętam. Zero cukru, nawet miód zastąpiłam syropem z agawy. Jeżeli takie drobne odstępstwa hamują mi wagę to jest już naprawdę źle i koniecznie muszę zrobić pakiet badań. Ale zanim do tego dojdzie pozostaje przy wyznaczonej przez siebie ścieżce, produkty o niskim indeksie glikemicznym mnie nie zabiją i krzywdy też nie wyrządzą. 
Jeżeli sami chcecie odżywiać się w ten sposób to wiedzcie, że możliwości na tej "diecie" jest bardzo dużo i sami możecie upiec i ugotować niemal wszystko. No fryteczek już nie zjecie, ale generalnie każda dieta uważa frytki za zło wcielone :)

Prezentowany przepis jest uniwersalny. Może posłużyć jako podstawa do tarty na słodko i na słono, można zrobić na niej jabłecznik. Do ciasta prawie nigdy nie dodaję cukru, ani innych zamienników. Słodycz nadaje zawsze farsz. Podobnie z wersją wytrawną; zero soli, ewentualnie mała szczypta.
Kruche ciasto z niskim IG

Składniki (standardowa forma na tartę):
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g otrębów owsianych
  • 80 g masła
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Oba rodzaje mąk, otręby i sól wymieszać razem w misce. Dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i jogurt. 
  2. Ciasto wyrabiać najlepiej rękoma, do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować na pół godziny do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180*
  4. Po tym czasie wyjąć ciasto i oblepiać spód i boki formy (formę wcześniej można wysmarować cienką warstwą masła), spód nakłuć widelcem. 
  5. Podpiec przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. 


5 komentarzy:

  1. byłam kiedyś na diecie Montignaca opartej na niskim ig- bardzo miło ją wspominam i faktycznie- możliwości pichcenia miałam bardzo dużo- teraz wcinam tony owoców i warzyw i nie boję się juz gotowanej marchewki ale frytecze nie ruszam duużo bardziej wolę pieczone bez tłuszczu:) mam nadzieję, że to chwilowy zastój i że waga u ciebie znowu zacznie spadać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy9/20/2017

    Ja mam pytanie z innej beczki: czy Twoja suknia ślubna to Anna Kara? Masz więcej zdjęć, na których ją widać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suknię ślubną kupiłam w jednym z krakowskich butików i to nie jest Anna Kara, ale jest piękna, szczególnie ma piękny tył. Mam więcej ujęć, jak podasz maila to Ci mogę podesłać.

      Usuń
  3. Anonimowy9/25/2017

    ally-lp@tlen.pl :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP