12.11.17

Tort czekoladowy z whisky

Dziś mój Skorpion ma urodziny. Jako wspaniała żona i partnerka, która odkąd upiekła swój pierwszy tort i przekonała się, że to wcale nie takie trudne i na dzisiejszą okazję ma coś specjalnego. Kawałeczek tortu dla solenizanta i kawałeczek dla mnie, za to, że znoszę te wszystkie skorpionowe wybryki. 

Skorpion to wojownik. Skorpion chciałby mieć zawsze słuszność, przeciwnikiem Skorpiona jest każdy, kto mu stanie na drodze, a nawet kto zdaje się stawać - chociaż oni sami nigdy się do tego nie przyznają, żaden z nich nie lubi, ba! nie toleruje sprzeciwu. Więc jako jego parter/partnerka albo przyjmiesz rolę tego, który zawsze idzie na kompromis dla świętego spokoju (co na dłuższą metę jest nie do przejścia), albo nauczysz się mówić "nie" tak, żeby myślał, że to "nie" to jego pomysł. 


Ze wszystkich znaków zodiaku Skorpion jest najbardziej skomplikowany, najtrudniejszy do zrozumienia, do rozgryzienia. Współżycie z nim jest na ogół niełatwe z powodu jego zaczepnego, chropowatego, wojowniczego charakteru - och, naprawdę ? to chyba wyjaśnia ten mój kawałek tortu :) Ważne, że oni sami zauważają to, że nie żyje się z nimi łatwo. Mój mąż często to podkreśla, że zasłużyłam na jakąś koronę czy cuś w ten deseń. Chociaż, jeszcze nie doczekałam. Ostatnio nawet jakaś znajoma z Instagrama, Skorpionka właśnie przyznała, że ludzie spod tego znaku faktycznie nie należą do najłatwiejszych we współżyciu, ale można ich oswoić. Uff, jest nadzieja!


Przyjacielem Skorpiona za to zdecydowanie warto być. W razie cudzego nieszczęścia Skorpion potrafi być dla przyjaciół wspaniałą podporą. Może w tym celu zmobilizować w sobie olbrzymie rezerwy sił i wykazać bezprzykładną energię, ofiarność, bezinteresowność. W przypadku mojego męża bezinteresowność należałoby podkreślić dwoma grubymi kreskami. Bliskiej osobie w potrzebie jest w stanie oddać ostatnią złotówkę, nigdy nie oczekuje "zapłaty" czy rewanżu za swoją pomoc, a sam bardzo często za pomoc innych "przepłaca". Jest wspaniałym gospodarzem. Głodny nikt u nas nigdy nie był, zawsze potrafi odpowiednio zająć się swoimi gośćmi. 


Nikt tak nie umie rzucić się w wir pracy jak Skorpion. Jego ambicją będzie dokonanie czegoś. Zawsze będzie go interesował przede wszystkim problem - przez to musi być cały czas w ruchu. Nie uznaje stagnacji, a słowa domator nie ma w jego słowniku. 


I na koniec pamiętajcie - Warto sobie zanotować w pamięci, że Skorpion nigdy nie zapomina doznanych krzywd ł urazów, choćby je wybaczył. Ma jednak także dobrą pamięć dla wyświadczonych mu przysług i dobrodziejstw. 


Może na 50-te urodziny mojego skorpionowego męża będę już mogła przygotować poradnik jak oswoić i jak żyć z najtrudniejszym znakiem zodiaku :)


Tymczasem mojemu ukochanemu Sto lat! a z Wami dzielę się przepisem na tort. 


Dekoracji tortów muszę się zdecydowanie nauczyć, wystarczy zobaczyć jak on pięknie wygląda u Kasi, z której przepisu korzystałam, a jak u mnie. Jednak wszelkie niedociągnięcia nadrabia smakiem. W oryginalnym przepisie jest jeszcze dżem, ale nie miałam, więc pominęłam ten punkt, górę "spryskałam" tylko roztopioną czekoladą. Zostało mi sporo masy, więc myślę, że można użyć trochę mniej kremówki i mascarpone. Spróbujcie go koniecznie!

Tort czekoladowy z whisky
źródło: gotowaniecieszy

Składniki (tortownica 24 cm):


Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki zimnej wody
Poncz do nasączenia:
  • 150 ml wody
  • 5 łyżek whisky
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny
Masa:
  • 400 g serka mascarpone
  • 750+50 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. BISZKOPT: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, około 5-6 minut. Dodać zimną wodę. Następnie mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakaem. Masę przelać do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić na ziemię z wysokości około 30 cm (dnem do dołu), następnie zostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
  2. PONCZ: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 
  3. MASA: Gorzką czekoladę połamać, dodać 50 ml kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone, pozostałą kremówkę i cukier miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, puszystej masy. Po tym czasie dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i zmiksować razem, do połączenia się.
  4. Dolny blat nasączyć ponczem, nałożyć warstwę kremu. przykryć drugim blatem i powtórzyć czynności z nasączaniem i masą, z trzecim blatem zrobić podobnie. Masą posmarować również boki tortu. Schłodzić w lodówce min 2-3 godziny, najlepiej całą noc.





2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP