18.7.18

Co zrobić z nieudanym wypiekiem ? - deser w szklance

Modny ostatnio stał się kierunek zero waste,  który w przypadku jedzenia odnosi się do wykorzystania resztek. Czy resztkami można nazwać nieudany wypiek ? wydaje mi się, że jak najbardziej. Chciałam przetestować super fit przepis znaleziony w internecie na kruche ciasto; na 200 g mąki przypadały 2 łyżki oleju kokosowego. No ni cholery nie chciało mi się to skleić, a jak już się udało, to przy wałkowaniu ciasto rozpadło się na kawałki. Ciastem wyścieliłam małą foremkę i upiekłam, z myślą, że zrobię tartę z budyniem, ale po upieczeniu doszłam do wniosku, że to jednak zbyt kruchy spód i będzie się kruszył tak czy siak. Więc jak nie tarta rustykalna (początkowy plan), jak nie tarta z budyniem (wersja awaryjna) to deser w szklanki (wersja awaryjna 2). 
Ciężko będzie mi podać kaloryczność tego deseru, podobnie jak cieżko będzie podać dokładny przepis. Po prostu pamiętajcie, że kiedy coś Wam w kuchni nie wyjdzie możecie próbować nadać wypiekowi drugie życie, a jeżeli podoba Wam się mój deser, a jesteście tak dobrymi cukiernikami, że wszystko zawsze Wam wychodzi to część z kruchego ciasta, możecie zastąpić pokruszonymi ciasteczkami, albo dobrze przygotowanym kruchym ciastem. 

Co zrobić z nieudanym wypiekiem ? - deser w szklance

Składniki:
  • nieudane kruche ciasto lub pokruszone herbatniki/ciasteczka
  • jogurt naturalny
  • borówki+ksylitol+woda (u mnie 120 g borówek, 2 łyżeczki ksylitolu i 50 ml wody)
Przygotowanie:
  1. Do szklanki pokruszyć nieudane ciasto. lub herbatniki.
  2. Jako drugą warstwę wylać jogurt.
  3. Trzecia warstwa - borówki, zalać wodą, zasypać ksylitolem i trzymać na małym ogniu, aż zaczną mięknąć i nieco zgęstnieją od ksylitolu. Zdjąć z ognia, zblendować. Lekko przestudzić i wylać na warstwę jogurtu. Ozdobić dowolnymi dodatkami. 


1 komentarz:

  1. Jak jest wypiek nieudany to najlepiej go wyrzucić lub dać zwierzętom do zjedzenia według mnie.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP