Płatki owsiane są takie uniwersalne i można je jeść pod wieloma postaciami. Bardzo łatwo można zrobić z nich mąkę (wystarczy wsypać płatki do dobrego blendera, włączyć i blendować aż efekt nas zadowoli). Można zjeść w formie nazwijmy to podstawowej czyli owsiankę na mleku albo na wodzie (owsianka na wodzie kokosowej) z ulubionymi dodatkami, o ulubionej konsystencji. Możemy też zaserwować sobie owsiankę pieczoną z borówkami, jabłkiem albo ciut bardziej kalorycznie z mascarpone. Płatki owsiane albo otręby dodaję też do omletów, czy placków, a dzisiaj prezentuję je w formie muffinek.
Fit muffinki owsiane
Składniki (6 sztuk):
Fit muffinki owsiane
Składniki (6 sztuk):
- 60 g płatków owsianych górskich
- 30 g płatków jaglanych
- 1 spora łyżka miodu
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- ulubione sezonowe owoce
Przygotowanie:
- Płatki zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut aż zmiękną.
- Po tym czasie dodać resztę składników , razem z owocami i wymieszać.
- Masę przełożyć do foremek na muffinki, piec 30-40 minut w 180*
Wartość odżywcza dla 1 muffinki (49 g)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.