15.7.18

Placuszki z malinami

Letnie śniadania mają to do siebie, że nie ważne czy je się omleta, owsiankę, gofry czy naleśniki, ważne że doda się owoce i poziom smaku rośnie. Zresztą nie tylko smaku, bo wizualnie to też od razu prezentuje się lepiej. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami, tak btw moje oczy to chyba jedzą cały czas i gdybym ich nie stopowała i nie doprowadzała do pionu byłabym jak bałwanek Buli. Okej, bałwanek Buli może i był słodki, ale nie musiał się rozbierać do bikini i nie miał fałdek na plecach, więc jego krągłości są jakby akceptowane, moje nie. Co nie znaczy, że zrezygnuję z tak dobrego śniadania, bilans się zgadza a to najważniejsze. 
Koniecznie zróbcie te placuszki, są puszyste i mięciutkie. 



Placuszki z malinami

Składniki (8 sztuk):
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • garść malin
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z sodą. 
  2. Jogurt zmiksować z jajkiem i olejem, dodać ksylitol i wymieszaną mąkę z sodą; zmiksować do połączenia się składników. 
  3. Łyżką nakładać masę na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię i formować placuszki. 
  4. Kiedy placuszki od spodu nabiorą koloru, dodać na górę po 2-3 malinki i przewrócić, smażyć na małym ogniu, do zrumienienia. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (na 1 porcję 4 placuszki)
kalorie: 309
B: 13,12
T:  9,83
W: 43,88



1 komentarz:

  1. Z borówkami robiłam, ale z malinami jeszcze nie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP