6.8.18

Bananowe fit gofry

Tydzień temu wróciłam znad morza. Tego naszego, wspaniałego, polskiego. Tego z piaszczystymi plażami i wyjątkowo ciepłymi falami w tym roku. To był bardzo krótki wyjazd, ale ważny, intensywny i pełen zabawy. Wieczór panieński, a w tym wypadku panieński weekend to dobra okazja do sprawdzenia czy w babskim gronie też potrafimy się bawić i rozmawiać a cisza między nami nie jest krępująca. Bo ja generalnie jestem z tych, które wolą towarzystwo facetów, przesiadywanie z samymi kobietami to nie dla mnie. Rozmawianie o kosmetykach, fryzurach, zakupach jest nudne. Zdecydowanie wolę to męskie gadanie o niczym, z czego zawsze jest najwięcej śmiechu. Tym razem zgrałyśmy się idealnie, jak na grupę dziewczyn, która nigdy wcześniej w takim składzie się nie widziała (albo każda tak dobrze udawała). Byłabym nawet skłonna taki wyjazd powtórzyć. Tymczasem powtarzam te nadmorskie śniadnia, na których królowały puszyste placuszki i gofry. Bo co to za odwiedzenie polskiego morza bez zjedzenia gofra, najlepiej jeszcze z bitą śmietaną - chociaż tym razem zdołałam jej sobie odmówić, chyba pierwszy raz w życiu kupując gofra z samymi owocami. No, pewnie chciałam przy reszcie dziewczyn zachować fason, chociaż i tak okazało się, że to ja jestem ciągle głodna i dopominam się jedzenia, albo chociaż małego ciasteczka. Ale przecież byłam na urlopie, a na urlopie nie wypada niedojadać ;) Teraz tylko dieta, ale czy dieta, na której się je gofry na śniadanie jest taka straszna ? 

UWAGA: Do zrobienia tych gofrów potrzebna jest mocna gofrownica 1000-1200W. W słabszych modelach może nie wyjść. 

Bananowe fit gofry

Składniki (2 kwiatuszki, 1 porcja)
  • 1 dojrzały banan
  • 3 płaskie łyżki mąki ryżowej 
  • 2 płaskie łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 50 ml wody
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować
  2. Gofrownicę nagrzać, lekko natłuścić; wylać masę i smażyć około 2-3 minuty. 
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami

Wartość odżywcza dla 1 porcji 226 g (bez dodatków)
kalorie: 348
B: 13,7
T:  7,4
W: 65,5



3 komentarze:

  1. Anonimowy8/06/2018

    Czy można jakoś zastąpić mąkę ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdą inną mąkę, byle nie kokosową

      Usuń
  2. Trzeba będzie spróbować :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP