11.9.18

Gryczane gofry

Nie od dziś wiadomo, że czas strasznie zapierdziela. Chciałam go oszukać i też przyspieszyłam. Jakby mi było za mało zajęć to znalazłam sobie ich jeszcze trochę i upchałam w ten i tak już napięty harmonogram dnia. Myślałam, że dzięki temu ze wszystkim zdążę zanim nadejdzie mrok, zanim przywitam kolejny dzień, zanim skończy się tydzień i zanim pojadę na urlop. Czas okazał się sprytniejszy, bo ten skurczybyk też zwiększył tempo. Im więcej robię ja, tym szybciej mija on. Idę do pracy w poniedziałek, wracam w piątek. Nim zdąże się ucieszyć z kolejnego weekendu już mamy niedzielny wieczór. Godzina za godziną, dzień za dniem, miesiąc za miesiącem i już mamy końcówkę lata. Zaraz będą święta, Sylwester i kolejny rok. Kolejny pełny obrót, kolejne 360* tego koła, które już chyba nigdy nie zwolni, żeby chociaż zechciało utrzymywać stałe tempo, żeby mi tak życie nie migało przed oczami jak kolorowe obrazki z filmów.

Gryczane gofry

Składniki (2 serduszka, 1 porcja):
  • 50 g mąki gryczanej
  • 70 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g serka homo naturalnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub więcej według upodobań
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać trzepaczką do powstania jednolitej masy (ciasto będzie dość gęste).
  2. Chochelką nakładać na rozgrzane i natłuszczone płytki gofrownicy. Smażyć około 4-5 minut.

Wartość odżywcza dla 1 porcji, bez dodatków 213 g 
kalorie: 323
B: 17,74
T:  8,39
W: 46,62


1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP