14.12.18

Fit babeczki z białej fasoli

Moja kolejna świąteczna propozycja na cudownie miękkie babeczki, w których nie czuć fasoli. Rozpływają się w ustach, co zresztą widać na zdjęciu pokazujący ich konsystencję w przekroju. A co najważniejsze można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Nie mają mąki i cukru, a z kremu można spokojnie zrezygnować, wtedy będą jeszcze bardziej fit. 
Fit babeczki z białej fasoli

Składniki (6 sztuk):

  • Puszka białej fasoli (ta standardowa wielkość)
  • 2 łyżki odżywki białkowej 
  • 1 spora łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
  • 120 g serka typu Philadelphia 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
  1. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą. 
  2. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować. Masę przelać do papilotek, piec w 180* około 30-40 minut
  3. Babeczki wystudzić, przygotować krem - dokładnie wymieszać że sobą wszystkie składniki na krem i udekorować nim babeczki.

Wartość odżywcza dla 1 porcji, z kremem 92 g 
Kalorie: 165 (bez kremu 96)
B: 8,21
T:  6,78
W: 16,41



9 komentarzy:

  1. Anonimowy12/20/2018

    Co mogę dodać zamiast odżywki białkowe? Może być budyń?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wychodza bardziej wilgotne czy suche?

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki mega pulchne w srodku. Wierzch lekko zeschniety ( wydaje mi sie, ze 20 min.pieczenia wystarczyloby, ja pieklam 30 min). Duzo ciasta zostaje na papilotkach. Poza tym smaczniutkie 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę w silikonowych papilotkach, ciasto mi na nich nie zostawało 😊

      Usuń
  4. Ciasto na babeczki wyszło mi bardzo rzadkie, czy takie powinno być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam czy było bardzo rzadkie czy nie.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP