Piernik to ciasto bez którego nie ma świąt. Nie sernik, bo ten jak dla mnie zarezerwowany jest na święta wielkanocne, nie makowa rolada bo za taką ilością maku nie przepadam, chociaż w tym roku i na coś takiego mam ochotę. Planuję na wigilię przygotować kluski z makiem. Ale piernik podobnie jak karp - najbardziej smakuje w okresie okołoświatecznym. Więc mam dla Was piernikową, odchudzoną wersję, bo to piernik fasolowy. Ale nieodzowne dodatki czyli powidła śliwkowe i marcepan już takie fit nie są, więc balans mamy zachowany.
Fasolowy piernik
Składniki (keksówka 24 x 21 cm):
Fasolowy piernik
Składniki (keksówka 24 x 21 cm):
- 2 puszki czerwonej fasoli (standardowa wielkość)
- 30 g odżywki białkowej
- 3 jajka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 40 g miodu
- 1 płaska łyżka przypraw korzennych
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 120 g marcepan
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie
- Fasolę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.
- Wszystkie składniki prócz marcepanu i powideł umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez około 40 minut. Ciasto dokładnie wystudzić.
- Przekroić na 3 blaty. Na pierwszy położyć rozwalkowany marcepan, na drugi powidła, za każdym razem dociskając kolejną warstwą ciasta. Górę można dodatkowo polukrować.
Wartość odżywcza dla 1 porcji, bez lukru (całość ma 10 porcji)
Kalorie: 197
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić odżywkę białkową?
OdpowiedzUsuńProszkiem budyniowym
UsuńSkładniki zblendować w blenderze kielichowym czy lepiej w malakserze ?
OdpowiedzUsuń