Uwielbiam brownie, bo uwielbiam ciężkie ciasta, ale odkąd staram się, żeby moje wypieki były w miarę odchudzone unikam tych klasycznych, bo mają ogromną ilość masła, a tych odchudzonych wersji boję się piec, że to nie będzie ten smak. Ale to brownie jest idealne. Jest ciężkie, zwarte, słodkie j na dodatek miękkie i piernikowe. Jest wspaniałe. Jeżeli chcecie poczuć w kuchni świąteczny klimat to upieczcie je już dziś, albo poczekajcie z tym do świąt żeby zaskoczyć tym smakiem siebie i rodzinę.
Dyniowe brownie piernikowe
(Źródło: littlehungrylady.pl)
Składniki (forma 24 x 21 cm)
Dyniowe brownie piernikowe
(Źródło: littlehungrylady.pl)
Składniki (forma 24 x 21 cm)
- 300 g puree z dyni
- 100 g płatków owsianych
- 80 g mąki kokosowej
- 15 suszonych daktyli
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 lyzka przyprawy piernikowe
Przygotowanie:
- Płatki wymieszać z mąką kokosową, kakao i przyprawą.
- Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na około 15 minut, żeby zmiękły.
- W kielichu blendera umieścić puree, daktyle razem z wodą, w której się moczyly, miód i olej, zmiksować, do powstania jednolitej masy.
- Masę przełożyć do miski, wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180*
Wartość odżywcza dla 1 porcji, 75 g (całość ma 9 kawałków)
Kalorie: 168
Super pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)