12.12.18

Dyniowe brownie piernikowe

Uwielbiam brownie, bo uwielbiam ciężkie ciasta, ale odkąd staram się, żeby moje wypieki były w miarę odchudzone unikam tych klasycznych, bo mają ogromną ilość masła, a tych odchudzonych wersji boję się piec, że to nie będzie ten smak. Ale to brownie jest idealne. Jest ciężkie, zwarte, słodkie j na dodatek miękkie i piernikowe. Jest wspaniałe. Jeżeli chcecie poczuć w kuchni świąteczny klimat to upieczcie je już dziś, albo poczekajcie z tym do świąt żeby zaskoczyć tym smakiem siebie i rodzinę. 
Dyniowe brownie piernikowe
(Źródło: littlehungrylady.pl)

Składniki (forma 24 x 21 cm)

  • 300 g puree z dyni
  • 100 g płatków owsianych
  • 80 g mąki kokosowej
  • 15 suszonych daktyli
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 lyzka przyprawy piernikowe
Przygotowanie:
  1. Płatki wymieszać z mąką kokosową, kakao i przyprawą. 
  2. Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na około 15 minut, żeby zmiękły.
  3. W kielichu blendera umieścić puree, daktyle razem z wodą, w której się moczyly, miód i olej, zmiksować, do powstania jednolitej masy.
  4. Masę przełożyć do miski, wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. 
  5. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180* 

Wartość odżywcza dla 1 porcji, 75 g (całość ma 9 kawałków)
Kalorie: 168
B: 4,75
T:  5,43
W: 28,55




1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP