18.8.19

Ciasto bananowe bez dodatku cukru

Jeszcze niedawno myślałam, że w swoim codziennym życiu jestem w stanie wygenerować czas na wszystko. Albo byłam w błędzie, albo z czasem coś się pozmieniało. Teraz muszę wybierać czy ważniejsze dla mnie jest przeczytać książkę czy przygotować nowy przepis, spędzić miły wieczór w ramionach męża czy być aktywnym na socialmediach. Wreszcie obejrzeć serial czy się wyspać. Niby mówią, że najlepszą metodą na wyłuskanie z dnia dodatkowych chwil jest odłożenie telefonu, ale nie uważam, żebym miała z tym problem. Chociaż te nieszczęsne instastories faktycznie potrafią wciągnąć. Tak jak wszelkie youtubowe filmiki. Z piętnastu minut poświęconych na odcinek, robi się godzina bo albo takie to ciekawe, albo z sugerowanych filmów przeskoczyło się głębiej i głębiej i człowiek utknął. Dlatego Youtube staram się włączać tylko na telewizorze żeby posłuchać muzyki w czasie sprzątania czy innych prac domowych. Nie skupiać się na obrazie, który mnie wciągnie tylko na dźwiękach. Gdzie jeszcze szukać dodatkowych, wolnych minut, chyba, że to już przepadło wraz z podjęciem pracy ?
Dlatego nawet kiedy piekę czy przygotowuję obiad do pracy staram się żeby to szło sprawnie. W przypadku posiłku- pokroić i wrzucić wszystko na patelnię, w przypadku ciasta - połączyć składniki i wymieszać. Najfajniejsze przy tym wszystkim jest to, że przecież prostota broni się sama. Tak jak samo broni się to bananowe, kakaowe ciasto bez grama cukru ani nawet żadnej substancji słodzącej. Pieczcie i zachwycajcie się jak dobre może być naturalnie słodzone fit ciasto.

Ciasto bananowe bez dodatku cukru

Składniki (keksówka 22 x 9 cm):
  • 3 mocno dojrzałe banany, 290 g po obraniu
  • 3 jajka, 35g każde
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 100g mąki ryżowej
  • 30g mąki teff
  • 20g gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
Przygotowanie:
  1. Banany, jajka, olej i mleko zblendować na jednolitą masę.
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. 
  4. Kroić po wystudzeniu.
Wartość odżywcza dla 1 porcji (75 g), całość 8 porcji
Kalorie: 170
B: 3,66
T:  7,11
W: 23,22





11 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastąpić mąkę z teff?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy8/18/2019

    Witam! Jaką mąka można zastąpić mąkę Teff? Może być kukurydziana lub pszenna pełnoziarnista? Pozdrawiam Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można próbować dać więcej mąki ryżowej o te 30g, albo owsianej

      Usuń
  4. A ja się zapytam co to za pięknie wyglądający dodatek? Orzechy włoskie w jakimś sosie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest masło orzechowe 100% z kawałkami orzechów wymieszane z mlekiem na taki orzechowy sos 😊

      Usuń
  5. bardzo fajny przepis, dzisiaj wypróbujemy z dziewczynkami bo młode mają ferie to trzeba odpowiednio czas spożytkować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ciasto według przepisu, jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. W jakiej temperaturze piec?

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja 😍 nie mogę wysłać zdjęcia ale jest pyszny i nie zrobił się żaden Zakalec więc super, dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP