Pmiętam, że gdzieś wspominałam, najpewniej na blogu, że zabrałam się za zrobienie domowych pralinek, ale dałam za mało czekolady i te małe cholery nie chciały wyjść z silikonowej foremki. Obiecałam, że przepis powtórzę, bo pralinki są naprawdę godne uwagi i końcu nie rzuciłam słów na wiatr bo oto są!
Słuszna warstwa czekolady na dnie foremek sprawiła, że wszystko super zastygło. No dobra zdarzyło się kilka potknięć, albo po prostu czekolada z brzegów troszkę spłynęła i zrobił się lekki prześwit, ale prócz tego rewelacja! W środku jest najprostsze a przy tym zdrowe i fit nadzienie bananowo-orzechowe! Zróbcie w domu, polecam!
Fit pralinki
Składniki (12 sztuk):
Słuszna warstwa czekolady na dnie foremek sprawiła, że wszystko super zastygło. No dobra zdarzyło się kilka potknięć, albo po prostu czekolada z brzegów troszkę spłynęła i zrobił się lekki prześwit, ale prócz tego rewelacja! W środku jest najprostsze a przy tym zdrowe i fit nadzienie bananowo-orzechowe! Zróbcie w domu, polecam!
Fit pralinki
Składniki (12 sztuk):
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół banana
- 1 spora łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Nakładać jej grubą warstwę na dno i boki silikonowych foremek. Wstawić do lodówki
- Banana zblendować z masłem orzechowym. Masę nakładać do czekoladowych foremek. Na górę znów nałożyć warstwę czekolady (jeżeli do tego czasu czekolada zastygła, znów rozpuścić ją w kąpieli wodnej). Wstawić do lodówki na około 3 godziny, najlepiej na całą noc.
- Przechowywać w lodówce
Pychotka! ;-)
OdpowiedzUsuńano pisałaś gdzieś ale też nie pamiętam czy tutaj czy na insta:) W każdym razie fajowe foremki miałaś! jajeczkowe! i nadzienie świetne- wygląda jak karmel!
OdpowiedzUsuńPs a będzie ten serniczek co dziś na insta obok tych czekoladek gościł???:):)
nie, bo nie wyszedł :( A właściwie wyszedł, tylko ja oczywiście za wcześnie go przekroiłam zanim wystygł i wszystko się posypało. Ale na pewno go powtórzę, może nie w tej samej konfiguracji smakowej, ale muszę mieć tutaj dwuwarstwowy sernik ;)
Usuń