Dzisiaj na blogu zło największe, bo pieczywo, z białej mąki na dodatek. Na drożdżach, nie na zakwasie, jedzone nie tylko na śniadanie. W swoim życiu upiekłam bułki jeden, jedyny raz, dwie wyglądały ładnie, były wyrośnięte a cała reszta się spłaszczyła. Nie było w zasadzie sensu ich przekrawać, poza tym, że graniczyło to z cudem. Dlatego w weekend upiekłam właśnie te cudeńka - wyrośnięte, nie rozlane, pyszne. I teraz jestem prawie spełnioną (jak upiekę coś na zakwasie, to będę w pełni spełnioną) Panią od wypieków.
A takie piękne, niedzielne śniadanie przygotował mąż.
Owsiane bułeczki do odrywania
źródło: smakowitychleb.pl
Składniki (11-12 bułeczek):
A takie piękne, niedzielne śniadanie przygotował mąż.
Owsiane bułeczki do odrywania
źródło: smakowitychleb.pl
Składniki (11-12 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka soli
- 80 g masła
- 7 g suszonych drożdży
- 80 g płatków owsianych
- 280 ml mleka
- białko jaja do posmarowania
Przygotowanie:
- Mąkę przesypać do miski, dodać sól, drożdże i płatki owsiane. W rondelku roztopić masło, dodać do pozostałych składników. Następnie podgrzać mleko, żeby było letnie. Dodawać powoli do pozostałych składników i wyrabiać ciasto - około 5 minut, aż nie będzie się lepiło.
- Wyrobione ciasto zostawić w misie pod przykryciem na godzinę.
- Po tym czasie, ciasto podzielić na 11-12 małych części, z każdej uformować bułeczkę i ułożyć ciasno w okrągłej formie do tarty lub tortownicy. Zostawić na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180*. Bułeczki posmarować białkiem jaja i posypać platkami owsianymi. Piec przez 30 minut, do zrumienienia.
wygdalaja bosko, ale nie wiem czy moje mozliwosci kulinarne wystarcza by je upiec !
OdpowiedzUsuńCudowne ! Ciekawy pomysł na wykorzystanie naczynia na tartę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na sobotni poranek <3
OdpowiedzUsuńja też takie chcę! Musze koniecznie takie upiec.
OdpowiedzUsuń