16.12.17

Ciasteczka marcepanowe

Ostatnia prosta. Ostatnie zakupy świątecznych dekoracji i lampek. Chociaż przebierać trzeba już tylko w tym co zostało to i tak na widok tych cudeniek oczy mi się zaświecają. Staram się jednak stawiać na minimalizm, bo okres świąteczny taki króciutki i gdzie ja później te wszystkie światełka, bombeczki i inne pierdołki będę trzymać. Na ten przykład wczoraj kupiłam tylko jedną bombkę (bo więcej wzorów już nie było) i jedne ledowe żaróweczki (to oznacza, że w domu mam już trzeci komplet). Prócz małej choineczki, którą dwa tygodnie temu kupił mąż, dziś dokupiłam kilka gałązek ostrokrzewu i świerku (chyba).  Przyozdobię dom suszonymi pomarańczami, a wieczorami będziemy zapalać dużo świec. Upiekę pierniczki i czekoladowe ciasto i te kolejne już święta we dwójkę jakoś upłyną znośnie. 


Ciasteczka marcepanowe
źródło: kingaparuzel.pl

Składniki (2 blachy sporych ciasteczek):
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 150 g masła o temp pokojowej
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masy marcepanowej
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić ciasto do dokładnego połączenia składników
  2.  Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180*
  4. Ciasto podzielić na części, każdą z nich rozwałkowywać i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. 

2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP