18.12.17

Pierniczki

Wiecie, że u mnie w domu nigdy nie piekliśmy na święta pierniczków ? Było wspólne malowanie pisanek na Wielkanoc, ale nie było lukrowania pierniczków na Boże Narodzenie. Może dlatego tak bardzo lubię to robić. Dodatkowo dzięki blogowaniu co roku staram się upiec inne ciasteczka na święta i bawić się w ich dekorowanie. Chociaż moje marne zdolności manualne i artystyczne nie pozwalają na stworzenie żadnego cuda do zachwytów, to dobre zajęcie na samotne, deszczowe czy nudne popołudnie. 

Pierniczki 
(źródło: mojewypieki.com)

Składniki (3 blachy):
  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
  1. Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia, przestudzić.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Schować na pół godziny do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180*
  4. Ciasto rozwałkować (podypać wcześniej blat mąką) na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut. Studzić na kratce. 
  5. Pierniczki dekorować kiedy będą wystudzone. 


2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP