We wtorek przeszukiwałam sieć w poszukiwaniu przepisu na świąteczne ciasto. Niby dokładnie wiedziałam co chce, ale przecież jemy oczami, więc moja zachcianka jeszcze mogła się zmienić. Ostatecznie bitwa toczyła się między szpinakową babką a ciastem czekoladowym. Wygrało to drugie. a ja przy okazji wygrałam życie! To jest to ciasto, które zawsze chciałam upiec, takie czekoladowe, że już bardziej nie można, a przy okazji lekkie (lekkie z konsystencji, bo obok dietetycznego to to nawet nie stało). To jest takie ciasto, którego wielki kawałek zamawia się w kawiarni do kawy. Gorzkiej, czarnej kawy bo to naprawdę słodkie ciasto - 230 g cukru daje sporą słodycz.
Jeżeli kochacie czekoladę to koniecznie je upieczcie, a jeżeli kochacie czekoladę, ale jej sobie odmawiacie, bo dieta, bo dbanie o linię to upieczcie je na święta, bo w święta przecież żadne diety się nie liczą :)
Czekoladowe ciasto z chilli
inspiracja: mojewypieki.com
Składniki (tortownica 25 cm):
- 200 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 230 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 1,5- 2 łyżeczki płatków chilli
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Masło roztopić z czekoladą. Zostawić do przestudzenia.
- Mąkę przesiać z mielonymi migdałami, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Jajka upić z cukrem na kremową piankę, około 5-7 minut, na najwyższych obrotach miksera
- Do jajecznej masy dodać masło z czekoladą, zmiksować na mniejszych obrotach. Wyłączyć mikser, dodać mleko i przesiane suche składniki. Wymieszać łyżką do połaczenia się składników.
- Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń