17.11.18

Bezglutenowy tort z gruszķą

Ten rok to dla nas rok trójek. Najpierw świętowaliśmy trzecią rocznicę ślubu, później ja miałam swoje trzydzieste urodziny a na początku mijającego tygodnia mój mąż obchodził trzydzieste trzecie. Mężczyzna jest jak wino, z wiekiem przystojniejszy, dlatego lubię Jego urodziny. Nie myślę wtedy o przemijającym czasie, jak to się ma w zwyczaju myśleć przy okazji własnych urodzin, a skupiam się na tym jaki dzień urodzin to wspaniały moment. Jak miło robi się na sercu kiedy ktoś o nich pamięta a zwykle "wszystkiego najlepszego" jakoś brzmi bardziej melodyjnie, nawet jeśli jest tylko napisane. Nie spędziliśmy tego dnia w żaden szczególny sposób, może dlatego, że to nie był weekend i po pracy zobaczyliśmy się dopiero na koniec dnia, a może dlatego, że od organizowania takich rzeczy jest właśnie On. Moją cegielłką jest tylko tort, chociaż tyle umiem zorganizować na takie podniosłe chwile. 


Bezglutenowy tort z gruszką 

Składniki (tortownica 20 cm):

Biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g mielonych migdałów 
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
Masa:
  • małe opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżeczki erytrolu lub wiecej
  • mały kubeczek słodkiej śmietanki 30%
  • 50 ml wrzątku 
  • 2 łyżeczki kawy 
  • gruszka
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtka i nadal ubijać do powstania gęstej, jednolitej masy.
  2. Do jajecznej masy dodać wymieszane trzepaczką mąki i mielone migdały. 
  3. Masę przelać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180*, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.
  4. Z formy wyciągnąć dopiero wtedy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony.
  5. Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia,
  6. W misce umieścić mascarpone i śmietankę, ubijać. W trakcie ubijania dodać erytrol i napar kawy. Kiedy całość będzie odpowiednio ubita dodać pokrojoną w kostkę obraną gruszkę i wymieszać - wcześniej odłożyć trochę masy, którą użyjemy na górę tortu.
  7. Przeciąć na 2 albo 3 blaty (biszkopt jest bardzo delikatny, łatwiej będzie przekroić na dwa blaty, przy trzech trzeba robić to ostroznie), każdy blat smarować kremem i przykrywać kolejnym. Górę i boki wysmarować częścią kremu bez gruszki. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji 110g (całość ma 10 porcji)
kalorie: 305
B: 6,03
T:  20,2
W: 25,56



2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP