Ten rok to dla nas rok trójek. Najpierw świętowaliśmy trzecią rocznicę ślubu, później ja miałam swoje trzydzieste urodziny a na początku mijającego tygodnia mój mąż obchodził trzydzieste trzecie. Mężczyzna jest jak wino, z wiekiem przystojniejszy, dlatego lubię Jego urodziny. Nie myślę wtedy o przemijającym czasie, jak to się ma w zwyczaju myśleć przy okazji własnych urodzin, a skupiam się na tym jaki dzień urodzin to wspaniały moment. Jak miło robi się na sercu kiedy ktoś o nich pamięta a zwykle "wszystkiego najlepszego" jakoś brzmi bardziej melodyjnie, nawet jeśli jest tylko napisane. Nie spędziliśmy tego dnia w żaden szczególny sposób, może dlatego, że to nie był weekend i po pracy zobaczyliśmy się dopiero na koniec dnia, a może dlatego, że od organizowania takich rzeczy jest właśnie On. Moją cegielłką jest tylko tort, chociaż tyle umiem zorganizować na takie podniosłe chwile.
Bezglutenowy tort z gruszką
Składniki (tortownica 20 cm):
Biszkopt:
Bezglutenowy tort z gruszką
Składniki (tortownica 20 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 30 g mielonych migdałów
- 40 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Masa:
- małe opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżeczki erytrolu lub wiecej
- mały kubeczek słodkiej śmietanki 30%
- 50 ml wrzątku
- 2 łyżeczki kawy
- gruszka
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtka i nadal ubijać do powstania gęstej, jednolitej masy.
- Do jajecznej masy dodać wymieszane trzepaczką mąki i mielone migdały.
- Masę przelać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180*, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.
- Z formy wyciągnąć dopiero wtedy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony.
- Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia,
- W misce umieścić mascarpone i śmietankę, ubijać. W trakcie ubijania dodać erytrol i napar kawy. Kiedy całość będzie odpowiednio ubita dodać pokrojoną w kostkę obraną gruszkę i wymieszać - wcześniej odłożyć trochę masy, którą użyjemy na górę tortu.
- Przeciąć na 2 albo 3 blaty (biszkopt jest bardzo delikatny, łatwiej będzie przekroić na dwa blaty, przy trzech trzeba robić to ostroznie), każdy blat smarować kremem i przykrywać kolejnym. Górę i boki wysmarować częścią kremu bez gruszki.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 110g (całość ma 10 porcji)
kalorie: 305
B: 6,03
T: 20,2
W: 25,56
Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńGruszka + Tort to zdecydowanie moje ulubione połączenie słów ;)
OdpowiedzUsuń