24.2.19

Lunchboxy - 5 propozycji

Posiłki do pracy czy na uczelnię to zmora większości. Zwłaszcza tej większości, która nie chce jadać na mieście i nabijać sobie kalorii uszczuplając przy tym portfele. Bo nie oszukujmy się- taniej i lepiej wychodzi to co sami sobie przygotujemy. W obecnej pracy, zresztą w poprzedniej też mogę na palcach jednej ręki policzyć dni, w których korzystałam ze stołówki (abstrahując od tego, że niemiecka kuchnia mi nie leży, za dużo w niej gotowców i sztuczności). Kiedy miałam okres nabierania masy, czyli po prostu tycia, zabierałam ze sobą kanapki, a kiedy zrozumiałam, że bardziej do twarzy mi bez nadbagażu kilogramów przygotowuję lunchboxy. Do niedawna jeszcze skrupulatnie liczylam ich kaloryczność, ale teraz kiedy mniej wiecej wiem co jaką ma wartość już nie muszę tego robić (o ile nie bedziecie przeginać z węglami i tłuszczami w ciagu całego dnia to bedzie dobrze). Obstawiam, że na żadnym z poniższych zdjęć nie ma więcej niż 500 kalorii a to i tak dość mocno zawyżona liczba. W ostatnim czasie poszłam krok naprzód i zaczęłam planować je na cały tydzień. Co ma podwójne zalety, po pierwsze oszczędzam czas na wymyślanie posiłków w ciągu tygodnia, a po drugie mniej rzeczy kupuję a przy tym też mniej marnuję.

Co znajdziecie w moich pudełkach?  Jest mięso, które generalnie staram się mocno ograniczyć, ale nadal pojawia się 2-3 razy w tygodniu, jak nie ma mięsa to są inne wysokobiałkowe produkty - soczewica, quinoa, są ryby, tłuszcze, węglowodany i warzywa. Słowem, bardzo wartościowe menu. Jeśli dodaję camemberta to nie wiecej niż 30 g (2 małe plastry), podobnie z orzechami czy żurawiną. Ryż to około 35 g suchego, łosoś 50 g.  Obejrzyjcie zdjęcia może się zainspirujecie.


Mieszanka sałat, quinoa, żurawina, migdały, pomidorki, camembert, sos: jogurt naturalny + ketchup + sól,  pieprz

Kotlety gryczane z pieczarkami PRZEPIS, ziemniaki, sałata, pomidorki, mozzarella 

Ryż, indyk, warzywa (brokuł, pieczarki, cebula, papryka) w serowym sosie (pokruszony na patelnię ser typu feta)

makaron ryżowy, indyk, warzywa (brokuł, papryka, groszek cukrowy, awokado) w serowym sosie (pokruszony na patelnię ser typu feta)

zielona soczewica, miks sałat, wędzony łosoś, pomidorki, camembert, groszek cukrowy, balsamico


3 komentarze:

  1. Moj ulubiony temat. Ależ to apetycznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/12/2019

    A jak ten sos serowy zrobić do tego makaronu ryżowego? Tylko ser na patelnię i już?😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ser wtedy się stopi i będzie sos. Lepiej użyć do tego bardziej tłustej fety to się nie zetnie 😊

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP