6.3.21

Cytrynowe babeczki bezglutenowe

 Od razu widać, że kuchnię w naszym domu przejął mąż, bo więcej tutaj warzyw w propozycjach obiadowych i śniadaniowych niż słodkości. No ale przy weekendzie nie mogę sobie darować i zrobiłam babeczki. A żebym nie musiała jeść ich sama, jak to było przy cieście marchewkowym Tutaj przepis to zrobiłam je w wersji bezglutenowej. Babeczki jak babeczki, ale ten krem pasuje do nich idealnie. Nie próbujcie więc robić ich solo! 


Cytrynowe babeczki bezglutenowe

Składniki (12 sztuk):

  • 100g  mąki ryżowej
  • 60g mąki owsianej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • sok z całej cytryny i skórkę z połowy.
  • 60g erytrolu zmielonego na puder (na co dzień mało słodzę, daj więcej, ok 100g)  
krem:

  • 60g serka naturalnego typu Philadelphia 
  • 25g miękkiego masła
  • 20g cukru pudru (daj tyle, żeby było dla Ciebie słodkie)
Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksować 
  2. Mąki, sodę i cukier wymieszać w osobnym naczyniu. 
  3. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników.
  4. Ciasto nakładać do formy na muffinki wyścielonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Do około 3/4 wysokości
  5. Piec w 180* około 25 minut
  6. Masa: wszystkie składniki zmiksować i wysmarować przestudzone babeczki 
Wartość odżywcza dla 1 sztuki (50g), razem z masą całość 12 sztuk
Kalorie: 131
B: 2,96
T: 6,81
W: 14,53






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP