20.7.12

Fasolka szparagowa i ziemniak z patelni

Tak naprawdę jest to jedno z pierwszych dań, które zrobiłam na tego bloga, ale nie zamieściłam, bo wpadłam w szał gotowania i zawsze coś innego było bardziej na bieżąco. 
Wiadomo, że fasolka szparagowa najlepiej smakuje z masełkiem i bułką tartą, zaś ziemniaki -pokrojone na talarki i odgrzewane na patelni. Dlaczego by tego jakoś nie połączyć, pomijając oczywiście niektóre kwestie. Smaku dodaje curry w proszku, a wyrazistości ostra papryczka. 
Przepis wędruje do akcji z filozofią smaku - warzywa strączkowe.


Fasolka szparagowa z ziemniakami w curry


Składniki (na 1 osobę)
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 garści fasolki szparagowej żółtej
  • 1/4 ostrej papryczki 
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie:
  1. w osolonej wodzie podgotować pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną na mniejsze części fasolkę - ale nie do całkowitej miękkości. odcedzić
  2. na patelni roztopić masło. wrzucić ziemniaki i fasolkę. smażyć; mieszając. przyprawić curry, dodać posiekanej drobno papryczki. dokładnie wymieszać i smażyć dalej, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione.

5 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie, wygląda bardzo smacznie. Na pewno podchwycę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam fasolke szparagowa! :-) mniam! ta wyglada wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaam! chociaż mam nie przyjemne zdarzenia z fasolką, ale wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie! Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo! Faktycznie bardzo podobne! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP