19.7.12

Surówka

Po bigosie nie ma śladu, za to zostało dużo kapusty, a jedzenia wyrzucać nie wolno, więc trzeba wykorzystywać. Od razu pomyślałam o surówce, którą często też robiła moja mama i która właśnie z domem mi się kojarzy. Jest strasznie szybka, prosta i smaczna. Dziś zjadłam ją na kolację, jednak lepiej sprawdza się jako dodatek do mięsa



Surówka z białej kapusty 


Składniki:
  • 1/4 niedużej główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. kapustę posiekać, posolić. Wymieszać ręką, aby sól mogła przeniknąć do kapusty. Pozostawić na 20 minut.
  2. kapustę odcisnąć z powstałej wody. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawić pieprzem, dodać majonez i jogurt naturalny. wymieszać.


4 komentarze:

  1. uwielbiam taka surowke! jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wykorzystywać resztki do innych dań :) Będę tutaj zaglądać, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tą surówkę! mogę jeść do obiadu, jako dodatek do kanapek czy nawet samą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiej nie jadłam-zawsze dodawałam oliwy ! :) Czas wypróbować taką wersję ^^

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP