6.8.12

Makaron w sosie pomidorowym

Makaron uwielbiam pod każdą postacią. No prócz na słodko, ale jakoś nie lubię słodkich obiadów. Tak jak pierogi z truskawkami czy borówkami - dla mnie nie istnieją. Chociaż raz na kilka lat i w takiej wersji się zachce. 
Dziś bardzo prosty i sycący makaron.


Makaron w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 duża garść suchego makaronu
  • 0,5 zielonej papryki
  • mała cebula
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
  1. makaron ugotować w osolonej wodzie, aby był al dente. 
  2. w tym czasie na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę, posolić. Kiedy się troszkę zeszkli dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę. kiedy wszystko zmięknie zalać sokiem pomidorowym, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu, do zgęstnienia sosu.
  3. ugotowany makaron odcedzić i wsypać na patelnię łącząc go z sosem.

12 komentarzy:

  1. Pysznie. :) Uwielbiam makaron, dziwne, że nigdy nie dodawałam soku pomidorowego, najwyżej koncentrat...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie lubię słodkich obiadów. Może to dlatego, bo śniadanie u mnie zazwyczaj bardzo owocowe i słodkie... Z rzadka wytrawne :)
    Pyszny makaron! Zawsze dodaję przecier pomidorowy, ale to przecież niewielka różnica (no, chyba, że robię sos z zupy pomidorowej) ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makaron w takiej postaci! pyyychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak, bez makaronu mój świat by nie istniał :) świetna zdrowa porcja!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, wspaniałe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze robię, kiedy nie wiem co wymyslić na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tam wszystkie posiłki lubię na słono, słodki to może być deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. danie z makaronem równa się czemuś niewyobrażalnie pysznemu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz bardzo fajne pomysły! Na pewno będę wpadać - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy8/09/2012

    moje smaki...

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy1/03/2013

    Bardzo lubię makarony. Najlepsze gatunkowo są makarony greckie, które juz obecnie można dostać. Od makaronów się nie tyje, tylko od sosów.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP