17.8.12

Łosoś w sosie kaparowym

Bo ryby są zdrowe, a dziś piątek. Proponuję więc łososia w sosie śmietanowo-kaparowym podanego z ziemniaczkami z patelni w przyprawach. 
Z tą propozycją zostawię Was na dłużej, bo weekend zapowiada się długi i intensywny. 


Łosoś w sosie kaparowym i ziemniaczki z patelni

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 kawałki łososia
  • 125 ml śmietanki 18%
  • garść kaparów
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki białego wina
dodatkowo:
  • 4 nieduże ziamniaki
  • oregano, papryka ostra/słodka lub inne ulubione przyprawy
  • 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlać śmietanę, dorzucić kapary, przyprawić solą i pierzem. Z solą uważać, bo kapary same w sobie są słone. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu.
  2. W innych garnku podgotować ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lepiej kiedy nie są do końca miękkie)
  3. Na rozgrzaną patelnię położyć łososia (jeżeli sos będzie dobrze przyprawiony to przyprawianie łososia nie jest potrzebne). Obsmażyć z każdej strony, następnie podlać winem i dusić aż mięso będzie miękkie. (ja sprawdzam widelcem czy ryba w środku nie jest surowa).
  4. Na osobnej patelni rozgrzać olej i wrzucić odcedzone, podgotowane ziemniaki, przyprawić według uznania i smażyć do przyrumieniania od czasu do czasu mieszając.


4 komentarze:

  1. Smakowity :) Dawno już nie jadłem zgodnie z piątkową postną zasadą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna propozycja. :) Nie jadam raczej ryb czy mięsa, ale jeśli już coś wybieram, to często jest to łosoś.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam łososia! świetnie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię łososia i mam nadzieję, że takie danie przekonałoby mnie do kaparów (które jadłam raz i mam niemiłe wspomnienia)...

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP