10.8.12

Zielono mi.

Kolejne danie powstałe z powodu czyszczenia lodówki. Jedzenie jest zbyt drogie, kraj zbyt biedny żeby wyrzucać jedzenie, więc trzeba kombinować. A do kombinowania najlepiej nadaje się również makaron czy ryż. Co by do nich nie dodać, zawsze będzie to pyszne danie.

Makaron z fasolką, brokułem i gorgonzolą

Składniki:

  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • około 10/15 średniej wielkości różyczek brokuła
  • 3/4 szklanki suchego makaronu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie gorgonzola do smaku
Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować różyczki brokuła i przekrojone na pół fasolki.
  2. W osobnym garnku również w osolonej wodzie ugotować makaron al dente ok 15 minut
  3. Ugotowane warzywa odcedzić, a różyczki przekroić na mniejsze kawałki. 
  4. Odcedzony makaron połączyć z warzywami, przyprawić, wymieszać.
  5. Posypać rozdrobnioną gorgonzolą. Ser się lekko rozpuści i nada całemu daniu charakteru.

9 komentarzy:

  1. najlepsze sa takie dania! :D tak zwane 'cos z niczego' ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ostatnio mam lekkiego bzika na punkcie pleśniowych serów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak kombinowanie! ;) Wychodzą wtedy cudne połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja uwielbiam takie dania, mniaam!

    OdpowiedzUsuń
  5. proste i mega smaczne, zwłaszcza moja ukochana gorgonzola...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaaam. Kocham wszelkie makaronowe wariacje.
    Na obiad miałam makaron:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam makaron <3 To połączenie jest jednym z najlepszych, jakie ostatnio widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli studencki obiad, wyszło interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie no, gorgonzola to nie taka taka typowo studencka :) Za droga.
    Ale danie, bardzo interesujące!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP