11.9.12

Placuszki z kalafiora

Były placuszki z cukinii i z brokuła, więc przyszła pora na placuszki z kalafiora. Oczywiście wiadomo, że najpyszniejsze byłyby obtoczone w bułce tartej, wtedy smakowałyby jak tradycyjnie podane różyczki kalafiora polane bułką tartą z masełkiem. Niestety nie tutaj. Nazwa bloga zobowiązuje, chociaż i tak zdarzają się odstępstwa; bo nie zawsze jest mąka pełnoziarnista, nie zawsze jest miód czy cukier trzcinowy zamiast białego. Ale teraz nie o tym, a o placuszkach z kalafiora, które są równie pyszne jak wszystkie proponowane wcześniej warianty z innymi warzywami.



Placuszki z kalafiora

Składniki (na 6 sztuk):

  • pół średniej wielkości kalafiora
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1/4 czerwonej papryki 
  • 1 jajko
  • 4 spore łyżki mąki 
  • olej do smażenia (na każdą porcję smażenia 1-2 łyżki)
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
  1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i poczekać aż trochę przestygnie.
  2. W tym czasie pokroić drobno szczypiorek, oraz paprykę w malutką kostkę. 
  3. Przestygnięty kalafior zmiażdżyć widelcem, dodać szczypiorek, paprykę, wbić jajko, dodać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać najlepiej ręką. 
  4. Formować małe placuszki (ciasto może się kleić do ręki, ale później bardzo dobrze odchodzi od patelni) i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Piec z obu stron na brązowy kolor na niezbyt dużym ogniu.

13 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają i do tego wyszły bardzo zwarte :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z tym kalafiorem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo też mam kalafiora :) chyba już wiem co z nim zrobię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają i pewnie smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby zwykły, poczciwy kalafior, a tu taka niespodzianka!!

    OdpowiedzUsuń
  6. O, muszę je zrobić! Wyglądają smakowicie, a kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Wniosek prosty... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności, muszę kupić kalafiora;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł. jak widać nawet z kalafiorem można zaszaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takie warzywne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne placuszki, na przekąskę lub do obiadu jak znalazł. Cudeńka<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za przepis! Ja do swoich dodałam paprykę czerwoną, ale w formie przyprawy (sproszkowaną) i nabrały pięknego, rumianego koloru :) I zamiast szczypiorku dałam świeże, pokrojone na drobno liście pietruszki, niebo dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobione!!zamiast szczypiorku dalam odrobinę zielonej części pora, doprawilam curry, i dodalam odrobinę sera cheddar. Pycha, na pewno powtórzę!!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP