12.9.12

Roladki schabowe z niespodzianką.

Wiadomo, że mężczyzna to najczęściej jest bardziej mięsożerny niż warzywnożerny. I wiadomo, że dla niego mięso to nie tylko kurczak, ale czasami ma ochotę na schab. Ja nie bardzo byłam przekonana, ale forma roladki ostatecznie mnie przekonała, nie mówiąc już o dodatku sera w środku. Rolada (bo wyszły naprawdę spore sztuki) jest saute, więc nie potrzebuje ogromnej ilości oleju do smażenia, ale z pewnością więcej niż 1-2 łyżki. Podana jest z warzywami (cebulą, papryką i startą marchewką) w dodatku sosu myśliwskiego - niestety z torebki. Do tego oczywiście moje ukochane puree na mleku, bez dodatku masła, czy innego tłuszczu.


Roladki schabowe nadziewane

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kawałki schabu
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 4 plastry papryki konserwowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Na sos:
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • pół zielonej papryki
  • sos myśliwskiego dowolnej firmy
Przygotowanie:
  1. kawałki schabu cienko rozklepać. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. 
  2. Przez środek przełożyć ser i paprykę. Zawijać. Jeżeli na końcach mięso nie będzie chciało się zlepić to formować je wilgotną ręką, lub odrobiną oleju. 
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. 
  4. W osobnym garnku zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę pokrojona w piórka, startą marchewkę i paprykę w cienkie paski, posolić. Kiedy warzywa trochę zmiękną podlać wodą i dusić. Kiedy będą już całkiem miękkie i woda trochę odparuje przygotować sos zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (my zrobiliśmy z połowy porcji). Sos wlać do warzyw, wymieszać. 
  5. Jeżeli na patelni z roladkami zostało oleju to odlać go i roladki zalać warzywami z sosem i dusić.

10 komentarzy:

  1. Smakowite, bardzo lubię roladki, a jak jeszcze są z serem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam roladki! Bardzo smakowicie wyglądają. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez wole kurczaka,ale te roladki wygladaja bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie niespodzianki to ja lubię! Ale chyba wolę ze szpinakiem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Schabu nie lubię, ale z piersią z kurczaka chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Schabu nie jem, kurczaka obecnie też nie, ale takie roladki bardzo lubię. :) JEśli ni wyjdzie mi wege, na pewno je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. wolę pierś z kurczaka od schabu, ale takie roladki uwielbiam :) wieki nie jadłam, muszę czymś nafaszerować mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie to wygląda. Nie mogę jeść drobiu, więc to fajna alternatywna dla roladek z piersi kurczaka. Spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm pycha! Lubię takie roladki :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP