25.10.12

Bakłażan nadziewany kaszą jęczmienną

Wypróbowałam na wczorajszą kolację i zarazem dzisiejszy obiad zapiekanego bakłażana nadziewanego kaszą jęczmienną. Kolejny przepis z niedawno zakupionych książek. Przepis idealny, chociaż bałam się czy mi posmakuje. Z bakłażanem miałam się trochę na bakier - niesmaczne wspomnienia po pewnej zapiekance. Ale to danie wspomnienia odczarowało. Smakowało nie tylko mi, więc uznaję przepis za dobry. 
Wystarczy zmienić składniki farszu, a otrzymamy zupełnie inny smak.

p.s Niedawno mój narzeczony zauważył błąd na stronie, w podanym adresie mailowym pominęłam "@", więc jeżeli ktokolwiek do mnie pisał w tym czasie, a nie odpisywałam to po prostu kwestia błędu. Więc proszę spróbować raz jeszcze, a na pewno odpiszę.



Bakłażan nadziewany kaszą jęczmienną

Składniki (na 1-2 porcje) źródło "Smaczne i zdrowe dania wegetariańskie":
  • 1 bakłażan
  • 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka****
  • 1 pomidor (dałam pomidory z puszki)***
  • 1 cebula***
  • 1 ząbek czosnku*****
  • pół pęczka koperku (dałam natkę pietruszki)**
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego****
  • sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • pół kulki mozzarelli

Przygotowanie:
  1. Kaszę przepłukać w wodzie. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. (na taką ilość kaszy 1-1,5 szklanki wody)
  2. Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć. Wydrążony środek pokroić w kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem zetrzeć na grubych okach czosnek, dodać drobno posiekaną cebulę. Lekko posolić i przyrumienić. Dodać pokrojony pomidor, obraną i startą na grubych okach marchewkę, pokrojony w kostkę miąższ bakłażana, przecier i posiekany koper/natkę. Przyprawić i chwilę trzymać na ogniu. Mieszać. 
  4. Z mozzarelli odkroić 4 plastry. Resztę zetrzeć do farszu na patelni i lekko wymieszać.
  5. Farsz nakładać do wydrążonego bakłażana i zapiekać 20 minut w temperaturze 180*. Na minutę przed wyjęciem na bakłażana położyć plastry mozzarelli.


15 komentarzy:

  1. Takie dania kojarzą mi się z latem :) Przyjemnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa jeszcze tylko kilka dni. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie faszerowane warzywaaa :))

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam bakłażana, ale mam ochotę zrobić takiego nadzianego :D pyszne to wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojj....fajne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bakłażany, ale nadziewanego jeszcze nie jadłam. Zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm to musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nadziewałam bakłażana mięsem, ryżem, nawet kus kusem. A tu niespodzianka - kasza jęczmienna.
    Fajnie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy2/17/2013

    Wypróbowałam bez kaszy - wyszło pyszne. Z pewnością będę wracała do tego dania. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy5/12/2013

    Mozna jeszcze nadziac baklazana zmielonymi orzechami włoskimi - typowo po gruzińsku. Jedyna trudnosc to doprawienie przyprawami gruzinskimi, ktoe jednak czaem bywaja w lepszych sklepach w dziale Przyprawy Świata. Ta przyprawa to --- uccho suneli albo chmeli suneli. Sa tam zmielone rozne roznosci. Co za zapach! Warto sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy5/31/2013

    a co z tą kaszą? w przepisie nic nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie pominęłam. Ugotowaną kaszę dodać do warzyw na patelni (czyli na końcu 3 punku) i wszystko razem wymieszać.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP