13.11.12

Nadziewane pomidory.

Co by tu zrobić nadziewanego ? - zastanawiałam się niedawno. Pierwsza moja myśl to pieczarki, ale w sumie są za małe, żeby się najeść, a chciałam żeby był to porządny obiad. Padło zatem na pomidory. Początkowo myśleliśmy, że i tak to będzie bardziej przystawka niż obiad i rozważaliśmy zrobienie zupy. Całe szczęście jej nie robiliśmy, bo pomidory z kaszą okazały się tak sycące, że nawet nie zjadłam całej porcji. 
Miąższ z pomidorów polecam zostawić, jutro pokażę do czego można go wykorzystać :)




Pomidory nadziewane kaszą jaglaną

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 pomidory***
  • 130 g suchej kaszy jaglanej****
  • 1-2 średniej wielkości cebule***
  • 1/4 czerwonej papryki****
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek****
  • 4 plastry mozzarelli 
  • 3 gałązki natki pietruszki**

Przygotowanie:
  1. Kaszę wsypać do garnka i przepłukać zimną wodą (ja robię to 2 razy). Następnie gotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odcedzić.
  2. Z pomidorów odciąć górną część. Wydrążyć środek (najlepiej wyciąć nożem, pozostałości wydrążyć łyżką). 
  3. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekaną drobno cebulę, posolić i zeszklić. 
  4. Paprykę drobno posiekać, dodać do cebuli. Wrzucić ugotowaną kaszę; przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać.
  5. Pomidory faszerować kaszą z warzywami. Włożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 15 minut. Po tym czasie na każdego pomidora położyć plasterek mozzarelli i zapiekać jeszcze 5 minut.
  6. Po wyjęciu każdego posypać posiekaną natką. 
* zapiekałam pomidory ze skórką, natomiast jeżeli ktoś nie jada, to jak najbardziej można je wcześniej chwilkę sparzyć i zdjąć skórę. 


13 komentarzy:

  1. Pomidorów jeszcze nie nadziewałam :D Fajny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadziewałam paprykę, jadłam kiedyś nadziewane pomidory, ale nie zapiekane serem. Mmm, aż się rozmarzyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadziewac pomidory? to dla mnie coś nowego. Uwielbiam nadziewane, pieczone warzywa, dlatego i ta wersja mi zasmakuje. Dziękuję za obiadową inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po miniaturce byłam przekonana, że to małe faszerowane dynie!
    Uwielbiam nadziewane pomidory a Twoja wersja brzmi apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ekstra pomysł na kaszę jaglaną! świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę zrobić takie pomidorki, bo nigdy nie robiłam :) muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomidorów jeszcze nie nadziewałam:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak nadzianych pomidorków jeszcze nie jadałam; ) W ogóle, ostanio nich zapomniałam: ) Jaglaną zstąpiłabym kus kusem, ale i tak pycha !

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pysznie, kto by się nie skusił na tę czapeczkę z sera ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak cudownie wygląda rozpuszczona, wypływająca mozzarella... ach i och :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP