7.11.12

Prażone jabłka z cynamonem

Mówiłam, że będzie coś jeszcze z jabłek i oto jest. Znów klasyka - prażone jabłka z cynamonem. W sklepie widziałam bodajże za 10 zł słoik, podejrzewam, że podrasowane cukrem. Moje nie mają cukru ani grama, prócz tego, które naturalnie znajduje się w jabłkach. Smak podkreśliłam jedynie cynamonem, który uwielbiam, zwłaszcza w takim duecie. 



Prażone jabłka

Składniki:
  • 1-1,5 kilo jabłek ***
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5-1 szklanka wody

Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać, wyciągnąć gniazda i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jabłka wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać cynamon.
  3. Gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i prażymy do momentu całkowitego rozpadnięcia się jabłek.
  4. W razie potrzeby w trakcie prażenia dodać jeszcze wody.
  5. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i przez godzinę trzymać słoiczki nakrętkami do dołu.

English version:

Roasted apple mousse with cinnamon

It’s a classic recipe – the roasted apple mousse with cinnamon. Not the cheapest product when it comes to buying it in a shop. And, surely, the ready-to-eat one is full of sugar. My version is sugar-free, apart from the one that is originally in apples. I have only put an accent on the taste of cinnamon that I adore, especially in this composition.

Roasted apple mousse

Ingredients: 
  • 1-1,5 kg apples
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 0,5-1 glass water

Preparing: 
  1. Peel and hull the apples, cut into smaller pieces.
  2. Put the peeled and cut apples to a pot, pour the water in, add the cinnamon.
  3. Cook the apples to a full boil on a high heat, then bring to a medium heat and cook them gently until the apples fall apart. 
  4. If needed, add the water while cooking.
  5. Transfer the mousse to small glass jars, seat the lids on and put the jars upside down 
  6. for one hour. 


Enjoy !

This recipe is also a part of bab.la’s International Recipe Advent Calendar.


bab.la Advent Calendar 2016

19 komentarzy:

  1. Klasyka, za którą zdecydowanie przepadam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki mus kocham w połączeniu z gęstym, greckim jogurtem. Niebo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Długo mogą leżeć w domowej spiżarce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że skoro je spasteryzowałam to wytrzymają długo, aczkolwiek podejrzewam, że szybko je zjem. Słoiczka, który jest na zdjęciu już nie ma :)

      Usuń
  4. uwielbiam <3 mogę jeść garnkami! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mam cale mnóstwo takich słoiczków w spizarnii! PYCHA! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę je przyrządzić ,mniam *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam, mam jeszcze kilka słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To trochę jak nadzienie do szarlotki! Ale nie pomyślałam by je przygotować w słoiki, chyba już wiem co zrobię z tymi 8 skrzynkami jabłek w moim garażu ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam! Przepis w mojej rodzinie od dawna ; )

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. <3 takie smarowidło do kochania przez całą zimnę : )

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszne jako dodatek, ale i do wyjadania prosto ze słoiczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy8/15/2014

    na ile słoiczków wystarczy taka porcja owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm wydaje mi się, że 1, góra 2 małe słoiczki.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP