21.12.13

Mus jabłkowo-morelowy

Znów pochłonęła mnie rzeczywistość. Mimo, że gotujemy, robimy zdjęcia, niestety później nie ma czasu na ich obróbkę, na dodanie na bloga. Tak teraz skumulowało mi się znów troszkę przepisów, ale stopniowo będą się pojawiać. Z pewnością nie uda mi się wszystkich dodać przed świętami, ale nie są one też typowo wigilijne, więc wielkiej szkody nie będzie :) 
Tymczasem przestawiam mus jabłkowy. Z kawałkami suszonych moreli, z cynamonem i goździkami. Zapach jest obłędny, podobnie jak smak. Obawiam się, że zdecydowaną większość wyjem łyżeczką prosto ze słoika, bo tak trudno się powstrzymać. Nie ma w nim cukru, ani nawet miodu bo okazało się to w moim przypadku zbędne.



Mus jabłkowo-morelowy 

Składniki (na 1 słoik):
  • 7-8 niedużych jabłek
  • garść suszonych moreli KRESTO
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • 250 ml wody 

Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  2. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować, następnie zmniejszyć ogień i prażyć do rozpadnięcia się jabłek. 
  3. W połowie prażenia dodać cynamon, goździki i suszone morele. 
  4. W razie potrzeby w trakcie prażenia dodać jeszcze trochę wody.
  5. Po uprażeniu wyjąć laskę cynamonu, a resztę przełożyć do słoika, zakręcić i trzymać do góry dnem przez minimum godzinę (u mnie stał całą noc).
  6. Przechowywać w lodówce.




9 komentarzy:

  1. Na pewno smaczny taki mus ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłkowy uwielbiam, ale z morelami nigdy nie łączyłam! Podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Często robię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny taki mus!:) I fajnie to połączyłaś, niebanalnie, to nie taki zwykły mus:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! jako dżem albo nadzienie do wypieków :]

    OdpowiedzUsuń
  6. super! dorzucić morele i kolejny ciekawy smak tradycyjnego mus jabłkowego gotowy! no i te przyprawy nadają też ciekawego, nie tylko smaku jak i zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze robię taki mus z mamą do szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile zastosować tego musu przychodzi mi do głowy. muszę go zrobić, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, do wypieków się przyda :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP