8.7.14

Placki z cukinią i kurczakiem

Lato kocha się za świetną pogodę, za beztroskie wakacje i za to, że daje tyle świeżych owoców i warzyw. Dzięki temu, że świeże i urodzaj to ceny też są bardzo atrakcyjne a w mojej lodówce jest kolorowo od różnorodności tych skarbów natury. Cukinia jest świetnym warzywem, a jej cena potrafi zaskoczyć zwłaszcza na bazarkach. W sezonie można kupić duże ilości naprawdę za grosze, a ile rzeczy można wyczarować z cukinii: nadziewane cukinie, roladki, sałatki czy zupy. Dziś prezentuję placki, na których wykonanie są setki sposobów, tysiące przepisów i jeszcze więcej dodatków. Te dzisiejsze są z kurczakiem, ale mięso śmiało można pominąć. 



Placki z cukinią i kurczakiem

Składniki (na 8-9 sztuk):
  • 110 g cukinii 
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • mała cebula dymka
sos:
  • 3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić na małe kosteczki, przyprawić solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami i przesmażyć lekko na patelni. Ostudzić. 
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych okach, posolić. Odlać nadmiar wody z cukinii. Cebulę drobno posiekać, dodać do cukinii, dodać przestudzonego kurczaka, jajko i mąkę, pieprz - wymieszać. 
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym formować łyżką małe kotleciki i smażyć z obu stron do zrumienienia. 
  4. Podawać z sosem: wymieszać jogurt ze startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem doprawionym pieprzem i odrobiną soli. 



Cukinia 2014

8 komentarzy:

  1. Idealne do zabrania w pojemniczku do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis!:D wyhodowałam sobie cukinie w ogródku i nie miałam żadnego pomysłu co z nią zrobić teraz już wiem :P

    OdpowiedzUsuń
  3. w tym roku nic nie robiłam jeszcze, muszę to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  4. tak jeszcze nie jadłam, aleeee....kolejna inspiracja;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. często je robię, są szybkie, pożywne i.. lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. w tym sezonie jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP