6.10.14

Zupa krem z kukurydzy

Zupy to najlepszy pomysł na obiady w tygodniu, zwłaszcza o tej porze roku i zwłaszcza wtedy kiedy przez cały dzień nie ma możliwości na zjedzenie czegoś ciepłego. Zupy kremy nie wymagają wiele czasu i lubią je w zasadzie wszyscy. Jedni bardziej gęste i kremowe, inni mniej (w tym ja). 




Zupa krem z kukurydzy

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 kolba kukurydzy
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szczypta soli, cukru, płatków chilli
  • 1-2 łyżki mleczka kokosowego

Przygotowanie:
  1. Kukurydzę ugotować w wodzie ze szczyptą soli i cukru. 
  2. Po ugotowaniu ostrym, dużym nożem odciąć ziarenka i dodać do gorącego bulionu. 
  3. Dodać 1-2 łyżki mleczka kokosowego i szczyptę płatków chilli. Zblendować - długość blendowania zależy od tego jak bardzo kremową chcemy zupę, Ja wolę wyczuwać w niej kawałki warzyw. 

9 komentarzy:

  1. genialna, na pewno smaczna i sycąca!

    OdpowiedzUsuń
  2. woow.. wygląda pysznie :)
    nigdy nie jadłam, ale kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do udziału w konkursie z nagrodami, w którym zadaniem jest przygotowanie zupy z kaszą:
    http://sio-smutki.blogspot.com
    Trwa do 15 października:) Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie zrobiłam, jest pyszna! Polecam!
    Jedyna różnica, to to, że dałam kostkę rosołową a nie bulion :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam za prostotę i aromat:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. witam bardzo ciekawy blog zapraszam także do mnie http://dietanaredukcje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy8/19/2015

    Można dać kukurydzę z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale myślę, że lepszy smak uzyskasz dzięki świeżej kukurydzy

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP